Kolumna

Kako je u 19 godina Zagreb gubio svoje autentično lice

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
Kako je u 19 godina Zagreb gubio svoje autentično lice
09.12.2019.
u 09:45
Hrvatska metropola pretvorena je u preobilno našminkanu balkansku palanku koja ostarjelo tijelo nudi “čudnim ljudima, čudnog imena”
Pogledaj originalni članak

U lipnju 2000. godine Milan Bandić postao je gradonačelnik Zagreba. I otada zapravo, uz mali prekid, upravlja Zagrebom. Iza Zagreba je, tako, devetnaest nepovratno izgubljenih godina.

Devetnaest nepovratno izgubljenih godina u kojima nije bilo snage niti vizije da se grad urbano razvija i napreduje. Devetnaest izgubljenih godina u kojima su se trošila ogromna sredstva na stalna krpanja javnih resursa kako bi se podebljali nečiji privatni računi i nečija olako stečena imovina. Devetnaest izgubljenih godina koje će tek doći na naplatu i koje će otplaćivati generacije i generacije Zagrepčana.

Devetnaest izgubljenih godina u kojima se dubinski razaralo urbano tkivo starog srednjoeuropskog grada čijim je stanovnicima gradonačelnik uzaludno tepao na svojoj merkantilističkoj basnovitoj kajkavštini. Devetnaest godina u kojima je Zagreb gubio svoje autentično lice, a da nije izgradio novo, europsko, otvoreno i pulsirajuće.

Devetnaest godina u kojima je zagrebački gradonačelnik tako često hodočastio u Beč, a da ništa od bečkih itekako dobrih primjera nije primijenio u svom gradu u kojem suvereno vlada snagom feudalnog apsolutista koji voli javno, pred kamerama ponižavati najbliže suradnike. Devetnaest godina u kojima je trebao samo otići do baskijskog Bilbaa pa da nauči kako se to u relativno kratkom vremenu uz pomoć autorske arhitekture i pametnih urbanista te uvažavanja kulture poplavom devastirani grad može promijeniti nabolje. Devetnaest godina u kojima je gradonačelnik važne intelektualce sa bogatim biografijama pretvarao u otrcane krpe kojih se srame i njihovi najbliži.

Devetnaest godina u kojima se gradonačelnik dodvoravao ama baš svima mijenjajući strane kao što vjetar mijenja smjerove na pučinskim otocima. Devetnaest godina u kojima je stalno pokušavao pobjeći iz užarene gradonačelničke fotelje koja mu je postala preveliki teret, ali nikako nije bio uspješan u tome jer je izvan Zagreba samo smiješni čovječuljak koji dijeli zagrebačke prirezne milodare šakom i kapom. Devetnaest godina u kojima je poput Potemkina stalno gradio neke nepostojeće projekte, a one koje je izgradio, bili su od početka puni napuklina i kontroverzi. Devetnaest godina koje nitko neće olako moći izbrisati iz gradskih anala jer će se njihovi repovi još dugo vući pod foteljama nekih novih zagrebačkih čelnika. Devetnaest godina u kojima je Milan Bandić od gorljivog i nadobudnog socijaldemokrata postao gorljivi i nadobudni narodnjak čiji su očiti uzori posuđeni iz komediografskih rukopisa Ive Brešana.

Devetnaest godina u kojima je Milan Bandić stvorio brojne neprijatelje i niti jednog iskrenog prijatelja, ali se žilavo i čvrsto zadržao na zagrebačkom tronu jer je uvijek pragmatično pronašao “žetončiće” bilo među biračima, bilo među političarima. Devetnaest godina u kojima je dobre namjere popločao lošim potezima pretvorivši sve prljaviju hrvatsku metropolu u preobilno našminkanu balkansku palanku koja ostarjelo tijelo nudi “čudnim ljudima, čudnog imena”.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

MA
marsovac
18:09 09.12.2019.

zagreb je sve veci kokosinjac,.....zalosno ali istinito. Veci dijelovi izgledaju kao da si u nekoj socialistickoj vukohebini. Nema ni jedne ulice u centru da je cijela sredjena, vasade prozori, vrata,.......sve visi, otpada vasada,..socialisticka bijeda koja se uvukla u gospodske stanove neznaju ni ofarbati prozore,........bitno je da imamo bosanske fontane,...ha, ha, ha,......i 100.000 novo zagrepcana, vijernih biraca svojega banditica.

Avatar tomsom
tomsom
10:35 09.12.2019.

Bravo! Točna, ali i preblaga analiza čovjeka koji je upropastio potencijalni europski biser.

BA
barkod
14:22 10.12.2019.

Jako dobar tekst