POVIJESNI PREGLED

Kako je propadala nekad druga po snazi stranka u Hrvatskoj

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Dražen Budiša
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Dražen Budiša
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Dražen Budiša i Vlado Gotovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Dražen Budiša i Ivica Račan
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Ivan Čehok i Đurđa Adlešič
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Đurđa Adlešić i Ivan Čehok
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Darinko Kosor
20.12.2017.
u 11:39
90-ih su bili druga najjača stranka u Hrvatskoj, iza HDZ-a, a 200. godine ulaze u Vladu s SDP-om. No, od stranačkog raskola HSLS se nikada nije oporavio. Donosimo pregled broja zastupnika HSLS-a u Saboru u svim sazivima Sabora...
Pogledaj originalni članak

Devedesetih su bili druga najjača stranka u Hrvatskoj, iza HDZ-a, a 200. godine ulaze u Vladu s SDP-om. No, od stranačkog raskola HSLS se nikada nije oporavio. Donosimo pregled broja zastupnika HSLS-a u Saboru u svim sazivima Sabora...

HSLS je prvi put u Zastupnički dom Sabora ušao u drugom sazivu 1992. godine i to u velikom stilu. S 14 zastupnika (1 manjinac) stranka Dražena Budiše bila je druga po snazi, odmah iza HDZ-a. U tom sazivu bilo je ukupno 138 zastupnika.

I u trećem sazivu pod vodstvom Dražena Budiše i u jednom razdoblju Vlade Gotovca, HSLS s 12 zastupnika (od ukupno 127) ostaje druga stranka po broju mandata u parlamentu. 

U četvrtom sazivu HSLS u koaliciji sa SDP-om dolazi 2000. godine na vlast i ulazi u Vladu. No, stranački raskol i izlazak iz Vlade početnih rekordnih 24 zastupnika do kraja mandata snizio je na 14 zastupnika.

U petom sazivu 2003. godine HSLS pada na samo dva saborska zastupnika. Na mjestu čelnika stranke u tom su se mandatu izmijenili Dražen Budiša, Ivan Čehok i Đurđa Adlešić. 

U šestom sazivu HSLS 2007. godine osvaja dva mandata u Saboru, a 2009. godine za predsjednika je izabran Darinko Kosor.

Nakon što u sedmom sazivu HSLS ne uspijeva ući u Sabor, to im ponovno uspijeva 2015. godine u osmom sazivu kada su izabrani Darinko Kosor i Dario Hrebak. 

U aktualnom, devetom sazivu Sabora HSLS predstavlja samo predsjednik Darinko Kosor.    

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

TO
tolitol
12:06 20.12.2017.

Pogriješio je prvo Gotovac 1996. kada je na pritisak drugih tadašnjih opozicijskih čelnika odustao od stvaranja koalicijske vlade s HDZ-om. Da je to tada napravio, tada respektabilan i snažan HSLS mogao je u ogromnoj mjeri doprinijeti i demokratizaciji i ekonomskoj liberalizaciji u zemlji. Zemlja bi također izašla iz izolacije, te bismo 2004. ušli u EU. A izbjegli bismo i halapljivom vanjskom zaduživanju u režiji SDP-a i HNS-a nakon 2000. No popustio je ostatku tadašnje oporbe te se ostatak priče zna. Budiša je prvo utopio HSLS u Račanoj vladi, a potom je SDP-u omogućio da ga raskoli. Rezultat: nestanak HSLS-a.

DO
DonQuijote
13:27 20.12.2017.

Čim su ušli u koaliciju s komunistima bilo je jasno da su gotovi. Šteta onda je oporba bila prohrvatska, danas više nije.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
12:09 20.12.2017.

Zub vremena i loša prosudba?