bio je zbunjen

Kako je Mursi dočekao svrgnuće: Vi se šalite, pa ja sam predsjednik!

Foto: '© Asmaa Waguih / Reuters'
Kako je Mursi dočekao svrgnuće: Vi se šalite, pa ja sam predsjednik!
05.07.2013.
u 19:06
- Što je ovo?! Vojni udar? Kakvu naredbu imate i od koga? Vi jedino možete primiti naredbu od mene! - protestirao je nemoćni Mursi.
Pogledaj originalni članak

Ovo je neka šala. Pa ja sam predsjednik države i nitko vas ne može slati da me uhitite. Ja sam vrhovni zapovjednik vojske, rekao je Muhamed Mursi trojici časnika Republikanske garde koji su ga došli uhititi prije nego što je general Abdel Fatah Al-Sisi na konferenciji za novinare kazao da je Mursi svrgnut, da je suspendiran i egipatski ustav, a da će predsjedničku dužnost privremeno obavljati predsjednik Vrhovnog suda Adly Mahmud Mansour.

Detalji Mursijeva uhićenja procurili su nakon što je pripadnik garde snimao uhićenje iPadom. U trenutku kada su časnici ušli u dnevni boravak kako bi uhitili Mursija, on je sjedio i opušteno pio čaj s najbližim suradnicima i sinom.

Primio ih sa smiješkom

Digao se i uz smiješak, i ne sluteći da su ga časnici koji su ga do tada čuvali došli uhititi, ponudio im da sjednu i popiju čaj s njim.

– Sjednite! Odmorite se malo i popijte s nama čaj!

– Ispričavamo se, ali moramo vas brzo odvesti odavde na sigurnije mjesto. Imamo takvu naredbu zapovjednika vojske generala Abdela Fataha Al-Sisija. Od ovog trenutka više niste predsjednik države!

Mursi se na te riječi cinično nasmijao i upitao: – A što je ovo? Vojni udar? Kakvu naredbu imate i od koga? Vi jedino možete primiti naredbu od mene! Ja sam predsjednik Egipta! Mene je narod izabrao! Nitko me neće odvesti odavde bez moga pristanka!

U tom je trenutku njegova politička savjetnica Bakinam Al-Sharkawi počela plakati i vikati gurajući časnike dalje od Mursija.

– On je predsjednik! Imajte malo poštovanja prema njemu! Što se to događa? Jeste li vi normalni?

Nitko mu se ne javlja

Njezino urlanje Mursi je pokušao smiriti.

– Sve će biti u redu! Ne brinite se! Sada ću ja nazvati generala Al-Sisija i riješiti nesporazum.

Međutim, general Al-Sisi se nije javio ni na jedan od nekoliko poziva koje je Mursi pokušao uspostaviti prije uhićenja.

– Pa što mi se ne javlja? Što se događa? Na moj poziv on bi trebao odmah dignuti slušalicu? Ja sam predsjednik Egipta! Ja sam ga postavio! On mora slušati moje naredbe. Sad ću nazvati TV postaju i dati priopćenje za javnost i sve će biti u redu! Ne brinite se!

Uslijedilo je još jedno neugodno iznenađenje za Mursija, jer na njegov poziv državnoj TV postaji javio se jedan od časnika Republikanske garde koji su već ušli i zauzeli zgradu televizijske postaje te mu kazao da nema s kime razgovarati jer je postaja zatvorena a on više nije predsjednik te da će mu za nekoliko minuta osobno to priopćiti i general Al-Sisi.

Nakon kratke prepirke, Mursi nije imao izbora osim poći s časnicima i prihvatiti svoje svrgnuće i uhićenje. Od početka nereda, Mursi je bio prebačen u sjedište garde koja ga je čuvala od prosvjednika.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.