Poduzetništvo

Kako Europska unija pomaže ženama poduzetnicama

Foto: Pixsell
Kako Europska unija pomaže ženama poduzetnicama
06.03.2013.
u 00:01
Europska komisija potiče umrežavanje među ženama poduzetnicama, kao i među vladinim agencijama i drugim potpornim organizacijama koje mogu igrati važnu ulogu u poticanju žena da postanu poduzetnice, te im pomoći tijekom poslovanja
Pogledaj originalni članak

U brojne izazove vezane uz razvoj poduzetništva na razini Europske unije, koji se primarno odnose na prepreke na koje nailaze potencijalni poduzetnici u nastojanju da razviju svoje poslovne ideje u uspješne biznise, svakako treba ubrojiti i problem vezan uz neproporcionalnost žena i muškaraca među poduzetnicima. Europska komisija usko surađuje sa državama članicama kako bi zajednički pronašli načine za prevladavanje čimbenika koji posebno obeshrabruju žene od ulaska u poduzetničke vode. Iako je u posljednjih desetak godina došlo do ohrabrujućeg napretka, činjenica je da danas žene poduzetnice u Europi čine tek 30% svih poduzetnika.

Europska komisija je 2008. godine napravila studiju o ženama inovatoricama i poduzetnicama. Cilj studije bio je na jednom mjestu dati pregled svih politika i nastojanja usmjerenih na promicanje žena u inovacijama i poduzetništvu s ciljem promicanja istog kao načina za postizanje ciljeva Lisabonske strategije. Studija je identificirala tri glavne skupine prepreka koji koče razvoj ženskog poduzetništva: 1. Kontekstualne prepreke - (ne)mogućnosti i izbor edukacije, stereotipi o ženama u znanosti, inovacijama i poduzetništvu; 2. Ekonomske prepreke - otežan pristup financiranju, kao ključna prepreka poduzetništva općenito, kod žena je čak i više otežana budući da se žene percipiraju financijski manje vjerodostojne od muškaraca, 3. Tzv. „soft“ prepreke koje uključuju otežan pristup tehničkim, znanstvenim i općenito poslovnim mrežama, te posljedično nedostatak poslovnih znanja i poduzetničkih vještina.

Nastojanja Europske komisije i zemalja članica da riješe gore opisane prepreke imaju različite oblike. Različite države članice su se osvrnule na različite aspekte navedenih problema, ali nijedna članica nije ponudila cjelovito rješenje. I dok je zakonodavno djelovanje prikladno za rješavanje određenih aspekata, u drugima je kao glavna mjera identificiran poboljšan pristup informacijama za žene poduzetnice. U tom smislu Europska komisija potiče umrežavanje među ženama poduzetnicama, kao i među vladinim agencijama i drugim potpornim organizacijama koje mogu igrati važnu ulogu u poticanju žena da postanu poduzetnice, te im pomoći tijekom poslovanja.

Europska komisija razvila je Portal za poduzetništvo žena koji sadrži korisne linkove, kontakte, informacije o događanjima, te projektima i drugim prilikama za umrežavanje žena poduzetnica u i među zemljama članicama Europske unije. Pristup Portalu možete ostvariti klikom ovdje.

Također, osnovana je tzv. Europska mreža za promoviranje poduzetništva žena, koja okuplja predstavnike vlada iz 30 Europskih zemalja s ciljem pružanja savjeta, podrške i informacija ženama poduzetnicama. Osim navedene mreže, osnovan je i niz drugih mreža koje djeluju sa sličnim ciljem, kao što su AFAEMME, Udruga koja okuplja žene poduzetnice s područja Mediterana, BPW Danube Net, u kojima sudjeluje i Hrvatska, IMPRESS NETWORK, međunarodna mreža za žene poduzetnice osnovana u Velikoj Britaniji, WENETT, Žene inovatorice za Europu, te brojne druge. Detalje o ovim mrežama i udrugama možete pronaći na ovdje.

Svakako je potrebno istaknuti da je osim na zakonodavnim izmjenama i informiranju, te povezivanju žena poduzetnica svakako  potrebo raditi i na promjenama mentaliteta i stajališta koji u pojedinim zemljama Europe još uvijek ne idu u prilog dokazanoj činjenici da žene, jednako kao i muškarci, mogu biti itekako uspješne u profesionalnom poslovnom svijetu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar babas
babas
16:11 07.03.2013.

Zašto EU pomaže samo ženama? Nije li to diskriminacija?