Vodeći talijanski stručnjak u utorak u Zagrebu na simpoziju o zamrzavanju jajnih stanica

Kad je zakon o umjetnoj oplodnji loš, nijedna metoda nije čarobni štapić

Kad je zakon o umjetnoj oplodnji loš, nijedna metoda nije čarobni štapić
14.12.2009.
u 19:48
Andrea Borini usavršio je tehniku vitrifikacije, ali i oštro kritizirao tadašnji talijanski zakon koji je istovjetan hrvatskomu.
Pogledaj originalni članak

Talijanski liječnik Andrea Borini eminenatan je stručnjak u području potpomognute medicinske oplodnje, specijaliziran za vitrifikaciju, relativno novu metodu zamrzavanja jajnih stanica. Taj voditelj bolonjskog centra Tecnobios Procreazione, čije je rezultate citirao ministar zdravstva Darko Milinović, sutra održava predavanje u Zagrebu.

Domaćim stručnjacima može prenijeti i iskustvo s talijanskim zakonom, koji je bio gotovo istovjetan hrvatskom. Baš je Borini bio predsjednik organizacije Cecos koja je podigla ustavnu tužbu koja je potom rezultirala liberalizacijom zakona.

Vaši rezultati s vitrifikacijom su impozantni.
Vrlo smo zadovoljni – iz odmrznutih stanica rođena su 234 djeteta. Postotak trudnoće kod mlađih žena je i 25 posto, kod starijih dosta niži.

Je li razvoj vitrifikacije vezan uz ograničenja bivšega talijanskog zakona?
Da. Talijanski zakon je – kao i hrvatski – zabranjivao zamrzavanje embrija i ograničavao oplodnju na tri jajne stanice.

Kako ste dočekali odluku o liberalizaciji zakona?
– Sad ponovno radimo svoj posao, sad smo ponovno liječnici. Terapiju prije nije određivao liječnik nego zakon. Zakon je diskriminirao pacijente i zbog toga ga je Ustavni sud ukinuo. Primjerice, 40-godišnjakinja ima drugačije mogućnosti za postizanje trudnoće nego mlada žena.

Može li vitrifikacija ublažiti negativne posljedice restriktivnog zakona?
– Zamrzavanje jajnih stanica – pa ni vitrifikacija – nije čarobni štapić. Rješenje je da liječnicima bude dopušteno oploditi više stanica, pogotovo kod parova s teškim muškim faktorom. Oni su najviše pogođeni zakonom. No, bolje je zamrznuti stanice nego ih baciti.

Humana reprodukcija, kao nijedna druga grana medicine, neminovno povlači pitanje svjetonazora i religijskih dogmi. Je li moguć balans između politike, znanosti i religije?
– Političari ne smiju zakone temeljiti na svom pogledu na život jer postoje i drugi ljudi koji ne misle tako. Pitanjem o početku života trebaju se baviti religija i filozofija.

Koliko IVF-centara postoji u Italiji i koliko ih zamrzava jajne stanice?
Ima ih oko 200. Jajne stanice zamrzava njih 20-ak.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PO
pop72
15:04 16.12.2009.

o svemu trebaju odlučiti i odlučuju samoprozvani bogovi: darko josip, bajs, vladimir, velimir, oni imaju pravo i mogu narod staviti i jesu stavili žene u funkciju zamoraca-pokusnih kunića u Hrvatskoj.