AFERA VRHOVNI SUD

'Jurišić mi je rekao da im je Stjepan Mesić voljan pomoći'

Foto: Petar Glebov/Pixsell
suđenje tadiću (1)
Foto: Petar Glebov/Pixsell
suđenje tadiću (1)
Foto: Petar Glebov/Pixsell
suđenje tadiću (1)
Foto: Petar Glebov/Pixsell
suđenje tadiću (1)
02.10.2012.
u 15:10
– Rekao sam mu da mi je čudno da Mesić pomaže hrvatskim generalima, no on je ostao pri svome. Spominjao je on u toj priči još mnoge ljude, pa i Ivića Pašalića – kazao je svjedok.
Pogledaj originalni članak

– U srpnju ili kolovozu 2010. jedan dan nazvao me Drago Tadić koji mi je prijatelj, a s njim godinama poslovno surađujem. Bio sam na ručku s poslovnim partnerima, a on me pitao mogu li mu posuditi 50.000 eura. Tada sam mu kazao da ne mogu u tom trenutku, ali da se možemo naći navečer da mu dam taj novac. Takvi zajmovi između nas nisu bili neuobičajeni. Tadiću sam puno puta posuđivao novac, no nikada ga ni prije ni poslije toga, a ni tada nisam pitao za što mu treba – kazao je Petar Pripuz, predsjednik uprave C.I.O.S. grupe, svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Dragi Tadiću, optuženom za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Branimira Glavaša.

Primopredaja novca nalikovala je pomalo na situacije iz akcijskih filmova. Naime, Pripuz se iste večeri kada ga je Tadić tražio zajam, dovezao do hotela Laguna u Zagrebu. Parkirao je i izašao iz vozila kada mu je prišao njemu nepoznat čovjek.

– Tu osobu ne poznajem i ne bih je ni sada mogao prepoznati. No naravno da ne bih 50.000 eura dao nepoznatom čovjeku pa sam nazvao Tadića. Pito sam ga je li to taj čovjek i tom sam čovjeku dao mobitel. On je odmah rekao: “Drago, ja sam!” Kada mi je Tadić potvrdio da je to osoba kojoj trebam dati novac, ja sam mu ga dao – kazao je Pripuz.

Dodao je da je novac bio u kuverti, u apoenima od 500 eura te da mu ga je Tadić vratio nakon nekih mjesec dana. Na upit je li s Tadićem potpisao kakvu priznanicu, Pripuz je odgovorio.

– Ne, to je bio prijateljski zajam.

Odgovarajući na pitanja, kazao je i da Tadić u njegovu društvu, a znaju se više od 15 godina, nikada nije spominjao Branimira Glavaša. No Glavaša je zato spominjao Srećko Jurišić (bio optužen, uvjetno osuđen u ovom postupku, op.a.) kada je od Petra Kneževića tražio da mu omogući kontakte s Marinom Dujmović Vuković, koja je svojevremeno radila u Ministarstvu pravosuđa.

– Jurišić me je tražio da ga spojim s njom i još nekim ljudima. Spominjao je imena nekih sudaca Vrhovnog suda. Kada sam ga pitao zašto mu treba Marina, kazao je da mu ona treba da preko nje ostvari kontakte s ljudima s kojima on i Tadić žele doći u kontakt zbog slučaja Glavaš koji je u to vrijeme bio na Vrhovnom sudu. Spominjao je i da novac nije problem – kazao je Knežević.

Dodao je zatim da je Jurišić takva osoba da ne bira sredstva da dođe do cilja te da ga je danima zvao tražeći da ga spoji s Marinom Dujmović Vuković. No, kako je kazao Knežević, njemu to nije padalo na pamet jer je znao da je riječ o kaznenom djelu.

– Jurišić je spominjao novac, no ne konkretnu cifru. Govorio je da je spreman dati koliko treba. Iz te njegove priče zaključio sam da on valjda novac hoće proslijediti Marini kako bi ga ona proslijedila drugim sucima. To je valjda bilo u njegovoj glavi – kazao je svjedok.

Upitan da objasni koji je u cijeloj priči bio Jurišićev cilj, svjedok je odgovorio:

– Cilj mu je bio pošto-poto da mu omogućim da dođe u kontakt s tim sucima kako bi im dao novac da utječu na presudu u slučaju Glavaš. Tako mi je barem govorio.

Knežević je kazao i kako se Jurišić u tim svojim pričama pozivao i na Stjepana Mesića, s kojim je u više navrata kontaktirao.

– Govorio mi je da je i Mesić osoba koja je u tome voljna pomoći. Rekao sam mu da mi je čudno da Mesić pomaže hrvatskim generalima, no on je ostao pri svome. Spominjao je on u toj priči još mnoge ljude pa i Ivića Pašalića – kazao je svjedok.

Inače su kontakti između Jurišića i Kneževića zabilježeni na mjerama tajnog praćenja, a Knežević je kazao i da ga je nakon nekog vremena Jurišić nazvao i kazao da više ništa ne treba raditi jer je sve prekinuto.

Knežević je kazao i kako on Marinu Dujmović Vuković poznaje godinama iz viđenja te da je s njom prije ovog procesa često znao porazgovarati. No ona je u svom iskazu tvrdila da ga ne poznaje, a kada mu je to predočeno, svjedok je kazao:

– To je njezin iskaz, što ja tu mogu. Ja sam rekao onako kako je bilo.

>>Bubalo: K Mesiću sam išao sa Sanjom Marketić i Drmićem

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

SE
sestrićna
16:00 02.10.2012.

opet mesić na djelu..ali naravno nije kriv..dovoljno da glasno kaže da je antifašist i to ga oslobađa svih optužbi..molim admina da ovo ne briše jer nema nikakvih razloga za to..

OB
-obrisani-
16:29 02.10.2012.

Jel taj Mesic ikome odgovorio odakle mu milioni za stan , gdje su cekovi nestali od iseljenika ???

GO
google385
15:43 02.10.2012.

uskok a i bajic trebaju malo pogledati imovinu zaposlenika u vrhovnom sudu i neke bankovne transakcije a i strane bankovne racune