HRVATSKA POVLAČI PRVE MJERE ŠTEDNJE PRIJE GOSPODARSKE KRIZE

Jurčić: Hrvatska se teško može nositi s krizom jer previše uvozi

12.11.2008.
u 13:27
Pogledaj originalni članak

U 2009. godini odgađamo rast svih plaća, ne samo proračunskih korisnika nego i u lokalnoj samoupravi te u gospodarstvu. Vlada počinje štedjeti, nema nikakvih darova za Božić u državnom i javnom sektoru, režemo i troškove reprezentacije - najavio je premijer Ivo Sanader nakon današnjeg sastanka, prema njegovim riječima, najvećeg dosad održanog u Hrvatskoj sa 250 predstavnika poslodavaca, sindikata, javnih poduzeća i lokalne samouprave.

Pozivajući na nacionalni konsenzus prije udara ekonomske krize i u našoj zemlji, kao prvu mjeru štednje premijer Sanader najavio je zamrzavanje plaća, na što je Krešimir Sever, predstavnik sindikalne strane, dodao da treba udariti jednako po svima.

Plaće zamrznuti i menadžerima
To, prema Severu, koji je istaknuo da bi mu srce napravilo jedno, a razum u ovoj situaciji drugo, znači da zamrzavanje plaća moraju osjetiti i menadžeri kao i svi ostali s određenim povlasticama.

- Ovo je teško vrijeme u kojemu teret štednje moramo ravnopravno rasporediti, ali kad prođe kriza i više ne budemo zbijali redove, onda se moramo znati ravnomjerno rasporediti i u vremenu blagostanja - poručio je sindikalist.

No, hoće li zaživjeti danas predložena mjera, vidjet ćemo krajem ovoga tjedna, do kada je ostavljeno sindikatima da u svojim redovima "pretresu" zadržavanje ove razine plaća nakon čega bi odluka trebala biti definirana i poslana uz ostale proračunske prijedloge u Sabor.

Oporba će komentirati ove mjere u Saboru
Upravo zbog saborske rasprave na današnjem sastanku kojem su nazočili brojni sudionici, nisu nazočili i predstavnici oporbe, s kojima se, kako je istaknuo Sanader, tek razmišlja održati zaseban sastanak, a i uvijek ostaje prostor za raspravu u Saboru na sve danas iznesene prijedloge, ocijenio je.


Video: Sanela Majdandžić

Stezanje remena prije novih gospodarskih neprilika Vlada najavljuje i u vlastitim redovima najavom da za božićne blagdane neće biti kupnje darova u državnom sektoru kao što se to dosad radilo. Sanader je najavio i rezanje troškova za reprezentaciju, a od lokalnih je samouprava zatražio da ne podižu cijene komunalnih usluga i da štede u kreiranju proračuna za iduću godinu.

- Svjetska se kriza događa i nama iako je nismo osjetili kao neke druge države - ocijenio je predsjednik Vlade prognozirajući kako nas u iduće godine očekuje 1,5 milijardi eura manje stranih izravnih investicija.
U prevladavanju krize Vlada će nastaviti s fiskalnom politikom, a HNB s monetarnom, uz održavanje stabilnog tečaja kune - istaknuo je Sanader dodajući da će država ići i na deficit državnog proračuna od nula posto.

- U proračunu za iduću godinu svi njegovi korisnici osim umirovljenika, zdravstvenih davanja te izdvajanja za zdravstvo, idu ispod ili zadržavaju razinu 2008. godine - poručio je premijer.

Ispod crte: Neuroekonomija

Slaba gospodarska očekivanja pritišću burzu

Dionice na Wall Streetu nastavile s padom

Mesić: Ne treba dopustiti da se novac i profit iznose iz Hrvatske


Jurčić: Teško nama! Uvozimo hranu, energiju...

– Bio bih sretan kad bi gospodarski rast u idućoj godini bio dva posto, ali bojim se da će biti i manji – rekao je ekonomski strateg SDP-a Ljubo Jurčić i dodao da država nema financijske neovisnosti, nema energetske neovisnosti, uvoznik je hrane, zbog čega se teško može nositi s krizom. Jurčić vjeruje da će kriza biti najdublja 2010. godine, a jako je važno vidjeti kako će se postaviti SAD i hoće li samo tako prepustiti vodeću poziciju u svijetu. Zazivanje države nije se dojmilo dr. Željka Lovrinčevića, analitičara s Ekonomskog instituta, koji je komentirao da s takvim izjavama treba biti oprezan jer nije ovo Amerika. – Kod nas bi to značilo šesnaest novih komesara u vlasti, koji bi bili oličeni u stranačkim koalicijskim partnerima – upozorio je na skupu u Opatiji dr. Lovrinčević.


Izgradnja zračne luke Pleso bit će dana u koncesiju?

Kako bismo održali projekciju gospodarskog rasta od dva do tri posto, Sanader je najavio nastavak izgradnje započetih projekata koji će biti pokretač razvoja. No, ostali će biti odgođeni ili će se razmisliti, primjerice o projektu nove zračne luke Pleso, o raspisivanju međunarodnog natječaja, odnosno o gradnji u koncesiji, istaknuo je premijer.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr