'TO SMO VEĆ DOŽIVJELI 90.-ih'

Juncker upozorava na mogući novi rat na Balkanu: Tlo je plodno za ratne sukobe

Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL
Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL
Jean-Claude Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL
Solidarnost i zaštita vanjskih granica idu zajedno. Ne može se govoriti da stvaramo ‘tvrđavu Europu’, rekao je Juncker, koji je s Kurzom održao konferenciju za novinare
05.10.2018.
u 18:21
Juncker je održao govor u austrijskom parlamentu tijekom posjeta Beču u povodu proslave 100. godišnjice osnivanja Republike Austrije
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio je u petak u Beču na rizik od izbijanja rata na Balkanu ako Europska unija dopusti da se ugase nade u pristupanje zemalja iz te regije u Uniju.

"Ako uskratimo Balkanu perspektivu članstva (...), ondje ćemo doživjeti ono što smo već doživjeli 1990-ih, i to nesumnjivo prije nego kasnije", rekao je. Naglasio je, međutim, da je put do punopravnog članstva zemalja zapadnog Balkana u EU-u "još dug" jer je njihov napredak još "nedovoljan" zbog čega se o tome ne može govoriti najranije "prije 2025.".

No EU se mora "intenzivno baviti" Balkanom i ne dopustiti da se rodi ideja da "ne mislimo ozbiljno kada je riječ o perspektivi članstva", s obzirom na to da neke države članice ne skrivaju svoju rezerviranost, naglasio je.

"Tlo je još plodno" za ratne sukobe u toj regiji, ocijenio je.

Juncker se zauzeo za to da EU predloži zemljama zapadnog Balkana uspostavu "ekonomskog prostora u kojem bi se mogle razvijati, jednim dijelom, na isti način kao kada jednog dana budu članice" EU-a. Naglasio je također da "svi granični sporovi moraju biti riješeni prije pristupanja" kako se u "EU ne bi uvozila nestabilnost s Balkana":

EU je počeo pregovore o pristupanju sa Srbijom i Crnom Gorom, dok su Albanija i Makedonija za sada samo kandidati za članstvo, a BiH i Kosovo tek teže tom statusu. Juncker je održao govor u austrijskom parlamentu tijekom posjeta Beču u povodu proslave 100. godišnjice osnivanja Republike Austrije u studenome 1918. godine.

Dogovor o brexitu u studenom Osvrnuvši se na brexit, Juncker je rekao da je u potpunosti posvećen tome da pregovori o razdruživanju s Velikom Britanijom budu uspješni i izrazio nadu da će u studenom biti postignut dogovor.

"Pregovori nisu laki jer (...) dobivamo različite signale iz Londona", rekao je. "Na razini britanskog kabineta postoji polifonija i mi pokušavamo uskladiti tonove... da postanu melodija", rekao je.

Kazao je kako se nada da će Europsko vijeće kasnije ovaj mjesec postići "dovoljan napredak" kako bi pregovori mogli biti zaključeni u studenom.

Juncker je također pozvao države članice da ukinu odlučivanje konsenzusom i više odluka donose kvalificiranom većinom kako bi osnažili ulogu EU-a u svijetu.

"Zaključali smo se u mračnoj sobi jednoglasnosti", rekao je.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 90

AL
alphazulu99
20:02 05.10.2018.

Bilo bi dobro za promjenu zapoceti jedan rat u Luksemburgu. Preduvjeti se pripremaju. Vojska ISIL-a se polako okuplja u Njemackoj i Svedskoj.

Avatar narozi
narozi
20:24 05.10.2018.

pusti ti balkan na miru a vise se brini da ne izbine rat u belgiji kod balija , a samo vi njih primajte

DU
Deleted user
21:01 05.10.2018.

Jbt, kud sam to zagazio? Kaj je ovo neki srpski portal?