315 mlrd. eura

Junckerov plan za spas Europske unije

Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
Junckerov plan za spas Europske unije
26.11.2014.
u 11:42
Investirat će 315 milijardi eura i stvoriti 1,3 milijuna radnih mjesta – većina u Europskom parlamentu podržava plan kao prekid politike štednje
Pogledaj originalni članak

U sljedeće tri godine posvuda u EU vidjet ćete investicije vrijedne do čak 315 milijardi eura koje će stvoriti 1,3 milijuna novih radnih mjesta. Obećao je to novi predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker predstavljajući svoj program gospodarskog oporavka danas u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

U osnovi Junckerova plana je multiplikacijski učinak: svaki euro javnog novca iz proračuna želi pretvoriti u 15 eura tako što će privući privatne investitore. Uspije li u tome, Juncker bi mogao preokrenuti tijek krize u Europi. Ne uspije li od svakog eura stvoriti 15 eura, cijela konstrukcija plana mogla bi se urušiti. Umjesto da troši europski proračunski novac izravno na infrastrukturne projekte, naime, Juncker planira položiti proračunski novac kao jamstvo u nadi da će privatni investitori pohrliti. Tako bi 21 milijarda eura, koje daje EU, trebala narasti na 315 milijardi eura.

– Ovo je nov način ulaganja bez stvaranja novog duga – rekao je Juncker.

Počinje novo razdoblje

Vodeći klubovi zastupnika u Europskom parlamentu signalizirali su da će podržati Junckerov plan iako su se neki, poput socijalista, nadali da će u njemu biti puno više, barem 80 milijardi eura, javnog proračunskog novca. No, lider europskih socijalista Gianni Pitella danas je zaključio da Junckerov plan investicija predstavlja prekid politike štednje.

– Jasno je da smo krenuli u novo razdoblje. Danas činite prvi korak u pravom smjeru – poručio je Pitella. Krajnja ljevica, međutim, nije oduševljena.

– U ovome nema nijednog jedinog eura svježeg novca – rekao je Dimitris Papadimoulis iz grčke Syrize.

Plan se sastoji od tri točke. Prvo, osniva se novi Europski fond za strateške investicije (EFSI). Drugo, uspostavit će se portfelj projekata koji će se financirati novcem iz EFSU-a. Taj popis projekata još ne postoji, no inicijalna verzija pojavit će se najkasnije do summita EU, koji se održava 18. i 19. prosinca. Treće, prihvatit će se akcijski plan kojim će Europa uklanjati regulatorna uska grla koja predstavljaju prepreku investicijama.

Potpredsjednik Komisije Jyrki Katainen obrazložio je kako Junckerov tim misli multiplicirati svaki euro 15 puta.

– Prošloga tjedna imao sam sastanak u londonskom Cityju i investitori i bankari su mi rekli da na tržištu ima novca u izobilju i da bi privatni sektor bio zainteresiran ulagati u europsku infrastrukturu i poduzeća, samo želi znati podrobnije informacije o kvalitetnim projektima. Mi ćemo stoga stvoriti portfelj projekata kako bi investitori lakše donijeli svoje odluke – objasnio je Katainen.

Promjena paradigme

I Werner Hoyer, predsjednik Europske investicijske banke, vjeruje da će Junckerov plan uspjeti jer je EIB nedavno svojih 10 milijardi eura multiplicirao 18 puta.

– Junckerov plan donosi promjenu paradigme. Umjesto za subvencije, novac iz proračuna EU koristit će se kao jamstvo za kredite. To je fundamentalna promjena – kaže Hoyer.

Projekti koji budu ulazili u portfelj EFSI-ja bit će projekti infrastrukture u energetici, prometu, širokopojasnoj mreži, obrazovanju, istraživanju i inovacijama. EFSI će također davati potporu rizičnom financiranju malih i srednjih poduzeća.

>>'Junckeru, vi ste primjer čudovišta u koje se pretvorila EU'

>>Juncker nabrojio 10 prioriteta. Od kojih Hrvatska može imati koristi, a od kojih štete?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

L0
luena 01
12:00 26.11.2014.

Svi znaju da je taj novac namenjen za ulaganja ,investicije i pokretanje gospodarskog rasta ,samo nas ministar i podpredsjednik Grcic shvaca onako kako on moze ,on bi uhljebio kao i sto su do sad radili,a gospodarski tapkamo na mjestu ko macka na vrucem plehanom krovu...gori nam pod nogama...

Avatar d-ano
d-ano
17:03 26.11.2014.

Kako da vjerujemo ovom lopovu Junkeru kad je pomogo mnogima da sakriju pare od poreza ,kriminalac.

Avatar EU afrodita
EU afrodita
00:13 27.11.2014.

trebali su to prije učiniti