SASLUŠANJE Ukinut pritvor novinaru Joviću nakon što ga je sudac ispitao u podrumu istražnog centra

Jović ide u Haag

14.10.2005.
u 08:52
Pogledaj originalni članak

- Nisam se predao, izrečena mi je mjera opreza prve su riječi koje je Josip Jović izgovorio okupljenim novinarima nakon što mu je sudac Neven Cambi uručio rješenje o ukidanju pritvora, u kojemu je, temeljem uhidbenog naloga Haaškog suda, proveo punih tjedan dana. Osjećam se oslobođeno rekao je Jović po izlasku iz pritvora na Bilicama.

Rekao je da bi bilo dobro da svatko malo vremena provede u zatvoru da bi cijenio slobodu, a i suci da znaju kamo šalju ljude. Dodao je da mnogi možda nisu shvatili njegov izbor, pokušao je braniti principe pravne države boreći se za svoju slobodu i prava i za to da državu dovede u situaciju da zaštiti svoje zakone.

Sa sucem u podrumu
- Izrečena mi je mjera opreza, javljanje u Haag, svaki nalog suda ja ću poštovati istaknuo je Jović.
- Sad smo ondje gdje smo bili otpočetka, poštovat ćemo pravomoćnu odluku hrvatskog suda izjavio je odvjetnik Vinko Ljubičić, u čijoj je pratnji Jović izašao iz pritvora. Jović je odluku suda čekao više od dva sata.

Trebalo je riješiti formalnosti u vezi s pojavljivanjem Jovića u Haagu i određivanjem termina. S detaljima javnost, međutim, nije službeno upoznata, i to zbog tajnosti postupka. Glasnogovornica splitskoga Županijskog suda Marica Šćepanović kazala je da se Jović jučer pojavio u sudu nakon što im se obratio njegov branitelj Vinko Ljubičić, koji je još prije dva dana najavio ovakav rasplet.

Kako neslužbeno doznajemo, Jović se u Haaškom sudu treba pojaviti već danas. Ako ne dođe, sudac Cambi će mu odrediti pritvor. Na pitanje kad će se pojaviti u Haagu, Jović je odgovorio: Ne znam, ne smijem govoriti. Cijela operacija izvedena je maksimalno diskretno. Saslušanje Josipa Jovića u vezi s novim okolnostima Cambi je obavio u podrumu istražnog centra, ne u svom uredu. Jović se nakon iskaza javio na mobitel nekom povjerljivom.

Razgovor je trajao desetak minuta, a Jović je među ostalim kazao: Sad se ti pobrini za sve. Prije sam možda imao neke iluzije, no više ih nemam. Jović je duge sate boravka u istražnom centru kratio u priči sa sucem Stankom Grbavcem koji je, zanimljivo, bio jedan od većih kritičara svojih kolega koji su odlučivali o njegovu pritvoru. Čak je i dio suda u kojemu se nalaze njihovi uredi prozvao "crvenom ulicom". Ispratio ga je do kombija pravosudne policije i rukovao se s njim.

Pobjeda odvjetnika
Ovakva nagla promjena u slučaju Jović može se smatrati pobjedom odvjetnika Vinka Ljubičića nad krugom zagrebačkih savjetnika koji su od Jovića, jedna je kuloarska verzija, željeli stvoriti slučaj. Jovićev odvjetnik Ljubičić od samoga početka inzistirao je na njegovu pojavljivanju u Haagu.

Mjera opreza trebala bi svakako sadržavati i vremensku komponentu. Joviću je zasigurno dan rok za pojavljivanje pred Haaškim sudom. Konkretne informacije nisu bile dostupne jučer do 16 sati.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr