Bruxelles

Josipović u Bruxellesu: Promicat ću politiku suradnje

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Josipović u Bruxellesu: Promicat ću politiku suradnje
26.03.2010.
u 16:32
- Odnosi sa Slovenijom u izrazito su uzlaznoj putanji, ne samo zbog činjenice da poslovi oko arbitražnog sporazuma dobro napreduju, nego i zbog svih susreta i zajedničkih poticaja, rekao je predsjednik.
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Republike Ivo Josipović doputovao je u petak u svoj već drugi posjet Bruxellesu od kada je stupio na dužnost. U glavnome gradu EU sudjeluje na Brussels Forumu “brain stormingu visoke razine”, koji već pet godina zaredom priređuje njemački Marshallov fond SAD-a, te će biti jedan od govornika na forumovu panelu Balkan 2010 u subotu predvečer.

- Dobra suradnja sa svim susjedima jedna je od najvažnijih okosnica vanjske politike. Ona je važna kako sa sigurnosnoga, tako i s gospodarskoga gledišta jer teško je zamisliti izlazak iz krize bez širenja tržišta. Upravo zato i ovdje ću promicati politiku suradnje, politiku zajedničkog napetka po svim demokratskim standardima. Hrvatska je prva na redu za ulazuk u EU i ističemo da smo spremni surađivati sa svim našim susjedima koji također namjeravaju ući u EU – izjavio je Josipović po dolasku u Bruxelles.

Uz ponovni razgovor sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, s kojime se ovoga tjedna neformalno već susreo u Opatiji, a koji sudjeluje u istome panelu – ostali sudionici su europski povjerenik za proširenje Štefan Füle i amerićki senator George Voinovich – predsjednik Josipović razgovarao je s estonskim predsjednikom Toomasom Ilvesom i sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, koji nije sudionik Foruma ali je odsjeo u hotelu Conrad, u kojemu se skup održava. Pahor nakon sastanka s Josipovićem nije želio dati nikakvu izjavu.

- Odnosi sa Slovenijom u izrazito su uzlaznoj putanji, ne samo zbog činjenice da poslovi oko arbitražnog sporazuma dobro napreduju, nego i zbog svih susreta i zajedničkih poticaja, poput onoga premijera Pahora i premijerke Kosor o samitu u Brdu kod Kranja. Mislim da su rezultati dvostrane suradnje vidljivi i da će se naši odnosi još poboljšavati – ustvrdio je Josipović.

Jedna je od tema Foruma i Afganistan – rat u kojemu se može pobijediti?.

- Hrvatska će, naravno, sudjelovati u misijama onoliko koliko je to primjerneno našim mougćnostima, vodit ćemo pritom računa o sigurnosnim vidovima kako naših vojnika na terenu, tako i Hrvatske – naglasio je Josipović.

A ima li kakav prijedlog za postojanost BiH, o čemu će se na panelu o Balkanu najviše raspravljati?

- Na tome očito treba raditi, ali mislim da je postojanost BiH ipak u prvom redu posao triju konstituvnih naroda. Mi susjedi i prijatelji u tome ćemo pomoći – rekao je Josipović.

Da ured novoga predsjednika još nije proradio kako spada pokazala je činjenica da je Josipović stigao u Bruxelles, a da novinari nisu dobili nikakav program njegova posjeta! Također, pri dolasku se točno za minutu mimoišao s hrvatskim novinarima koji su dojurili iz drugoga dijela grada ne bi li mu postavili pitanja.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

OB
-obrisani-
22:06 26.03.2010.

Prvi put je u Bruxellesu dobio domaću zadaću, a sad ju je odnio na ocjenu. Tko zna koliko će dobiti, Tadić mu je sigurno pomogao. pozdrav vaš zmijicamala

OB
-obrisani-
18:26 28.03.2010.

Komisipovic:\"Promicat ću politiku suradnje\".............................................. sa cetnicima

SA
savski
18:47 26.03.2010.

poslovi oko arbitražnog sporazuma dobro napreduju.... kako kome