POVRATAK MATICI

Josipović se vratio, SDP želi ujediniti ljevicu

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ivo Josipović i Davor Bernardić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ivo Josipović i Davor Bernardić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ivo Josipović i Davor Bernardić - Potpisan sporazum o udruživanju i priključenju stranke Naprijed Hrvatska SDP-u
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ivo Josipović i Davor Bernardić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ivo Josipović i Davor Bernardić
12.04.2019.
u 19:14
Bivši predsjednik države i šef SDP-a potpisali sporazum o priključenju Naprijed Hrvatska Partiji
Pogledaj originalni članak

Bivši predsjednik države Ivo Josipović i predsjednik SDP-a Davor Bernardić potpisali su jučer sporazum o priključenju Naprijed Hrvatska SDP-u. Time je de facto mala stranka Naprijed Hrvatska prestala postojati, a njeni članovi od jučer se mogu, ako žele, priključiti SDP-u. I Bernardić i Josipović potpisivanje sporazuma ocijenili su “početkom okrupnjavanja svih progresivnih snaga u društvu”, a ovu godinu godinom okupljanja za SDP.

Nisu razgovarali o pozicijama

– Treba završiti parcelizaciju ljevice, treba objediniti njene snage i njezinim okrupnjavanjem oduprijeti se dominaciji desnih stranaka. Nadamo se da će i druge stranke slijediti ovaj primjer – kazao je Ivo Josipović ne otkrivši na koje to točno snage misli.

Međutim, neslužbeno se u vodstvu SDP-a već čuje kako se u toj stranci nadaju da će im se do kraja godine po uzoru na Naprijed Hrvatska, priključiti i Hrvatski laburisti, a žele partnerski odnos i s Novom ljevicom.

I Bernardić i Josipović odbacili su nagađanja kako je ova fuzija rezultat Josipovićeve ambicije da bude SDP-ov kandidat za predsjednika države što se u zadnje vrijeme počelo često spominjati.

– Nismo razgovarali ni o jednoj poziciji pa ni o kandidaturi za predsjedničke izbore – kazao je Josipović te dodao kako razgovori s Bernardićem o ujedinjenju nisu bili borba za fotelje te kako su se o svemu dogovorili u pet minuta. Kako gleda na opciju da Josipović bude ponovno SDP-ov kandidat za Pantovčak upitan je i Bernardić koji je kazao da će se o toj temi u stranci odlučivati nakon izbora za Europski parlament.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ivo Josipović i Davor Bernardić - Potpisan sporazum o udruživanju i priključenju stranke Naprijed Hrvatska SDP-u

– U SDP-u vidim puno jakih kandidata koji mogu konkurirati na tim izborima. I Josipović, možda Tonino Picula, Zoran Milanović, Fred Matić. U SDP-u klupa je toliko široka da imamo velik broj potencijalnih predsjedničkih kandidata. Tko će to biti, odlučit ćemo nakon izbora za Europski parlament – kazao je Bernardić.

Bivši predsjednik Josipović odgovarao je i na pitanje zbog čega je prije nego sa SDP-om njegova stranka pregovarala i sa strankom Glas, došla do zaključenja sporazuma, da bi se potom, preko noći, predomislila i ipak pokrenula pregovore s Iblerovim trgom. Kaže kako upravo u SDP-u sada vidi središe okrupnjavanja lijevih političkih snaga, a ujedinjenje sa SDP-om mu je najlogičniji potez jer su većinom članovi Naprijed Hrvatska, kaže, socijaldemokrati. U početku su, dodao je, možda i naivno mislili da im je bolje ujedinjenje s manjom strankom, a s Glasom su imali i slične poglede i ideje. Danas kaže da bez SDP-a nema promjena u Hrvatskoj, a razlike između Naprijed Hrvatske i SDP-a u programskom su dijelu, drži, minimalne.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ivo Josipović i Davor Bernardić

“Mirna reintegracija”

Svoju stranku Josipović je, podsjećamo, osnovao ubrzo nakon što je izgubio predsjedničke izbore 2015. godine. Iako ga je stranka tada zvala da se vrati upravo u SDP, Josipović je to odbio, a s Naprijed Hrvatska natjecao se i na parlamentarnim izborima, no nije uspio proći ni prag.

Danas ta stranka ima nešto više od 1000 članova, uglavnom upravo “azilanata” iz SDP-a i jučerašnjim potpisivanjem sporazuma ne znači da će oni sada svi automatizmom prijeći u SDP, već će odluku o tome donijeti svaki član za sebe.

Bit će zanimljivo vidjeti koliko će ih doista poslati zahtjeve za učlanjenje u SDP, ali i hoće li sve lokalne organizacije i ogranci koji će o učlanjenju i odlučivati primiti sve koji zahtjev i pošalju.No čini se da se u tu “mirnu reintegraciju” u SDP-u za sada uklapaju jedino članovi Naprijed Hrvatska. I da u godini okupljanja nema mjesta za ukidanje suspenzija četvorici članova Predsjedništva SDP-a.

– To sada nije tema – kazao je jučer Bernardić na pitanje hoće li se suspenzije četvorci 
poništiti. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar Idler 3
Idler 3
19:44 12.04.2019.

"...svih progresivnih snaga u društvu..."...i-jaaaaa-ha-ha-ha...😂

DU
Deleted user
20:51 12.04.2019.

O moj Bože ZAMPORION se vratio! To se više neda niti slušati niti gledati pfuj.

DU
Deleted user
19:47 12.04.2019.

Hoće li i predsjedništvo stranke Naprijed Hrvatska preći u predsjedništvo SDPa ili im je ovaj zabio nož u leđa a ništa novo.