čestitka građanima

Josipović: Radnici su najveće žrtve loše ekonomske politike

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
josipovic (1)
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
josipovic (1)
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
josipovic (1)
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
josipovic (1)
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
josipovic (1)
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
josipovic
Autori I. Vi/VLM, S. J.
29.04.2010.
u 12:34
Hrvatski radnici najveće su žrtve dosadašnjih loših ekonomskih politika koje su nas dovele u recesiju potičući pretjerano zaduživanje i potrošnju, a ne štednju i proizvodnju - poručuje predsjednik.
Pogledaj originalni članak

Svjedoci smo rasta broja nezaposlenih i čestog kršenja zakonom utvrđenih prava hrvatskih radnica i radnika bez odgovarajuće zaštite nadležnih državnih tijela - kaže se na početku čestitke predsjednika Ive Josipovića povodom 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada.

Josipović napominje kako ovogodišnji praznik Hvati obilježavaju "ponosno, ali zabrinuto, svjesni teškoga gospodarskog stanja koje ugrožava radna mjesta, dostojan život i prosperitet cijelog društva".

Upozorava na svakodnevno kršenje prava hrvatskih radnika koji ili ne primaju plaću ili su premalo plaćeni za svoj posao. Ističe kako je osnovna zadaća svake zemlje osigurati svima zaposlenost i pravednu plaću.
- Nažalost, u krizi koja nas je okovala, sve smo dalje od toga cilja - dodaje.

- Hrvatski radnici najveće su žrtve dosadašnjih loših ekonomskih politika koje su nas dovele u recesiju potičući pretjerano zaduživanje i potrošnju, a ne štednju i proizvodnju, gospodarski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta - poručuje predsjednik naglašavajući kako se teret krize i izlaska iz krize mora rasporediti ravnomjerno po slojevima društva.

Nadalje upozorava kako mora doći do gospodarskog razvoja i otvaranja radnih mjesta pri čemu radnici moraju imati "zaštitu svojih prava, zaštitu dostojanstva koja im pripadaju po Ustavu, zakonu i pravdi".

- Svim hrvatskim radnicama i radnicima, svima koji žive od svoga rada, želim zahvaliti na predanom radu što ga ulažu za dobro svojih obitelji, opće dobro i razvoj naše Domovine. Svima srdačno čestitam 1. svibnja – Međunarodni praznik rada! - završava predsjednik Josipović.

Josipović: Vjerujem u program gospodarskog oporavka
Predsjednik Josipović u današnjem posjetu Primorsko-goranskoj županiji obišao je željezničku postaju Matulji - Opatija, a zatim se u pratnji župana Zlatka Komadine susreo s gradonačelnikom Opatije Ivom Dujmićem i obišao kompleks Thallasoterapije.

Osvrnuo se i na pitanje o Liburnia riviera hotelima naglasivši da županija ne može ništa sama riješiti te da se hitno moraju urediti vlasnički odnosi.

- Gubici radnih mjesta u turizmu zbog tog su problema veliki. To je šteta jer se to može pretvoriti u dobitak - rekao je Josipović i dodao:

- Treba poštovati kolektivne ugovore u javnim poduzećima i prema dogovoru isplatiti božićnice i uskrsnice. Vjerujem u program gospodarskog oporavka ako se praktično primijeni što prije. Ali prirodno je da bogatiji više participiraju u tome.

Predsjednik Ivo Josipović, u sklopu obilaska Primorsko-goranske županije, posjetio je i postrojenja DINA-Petrokemije i JANAF-a u Omišlju, gdje je sa županom Zlatkom Komadinom, većinskim vlasnikom DIOKI grupe Robertom Ježićem i predsjednikom uprave JANAF-a Antom Markovom održao sastanak na kojem je bilo riječi o budućnosti energetike i planovima na tom polju za županiju, što će imati odjeka na razini čitave Hrvatske.

 - DINA i JANAF primjeri su da u Hrvatskoj možemo imati uspješne priče. DIOKI radi na projektima visoke tehnologije koja otvara nova radna mjesta (u tijeku je izgradnja postrojenja za proizvodnju PVC-a, treći dio projekta vrijednog 100 milijuna eura). JANAF pak ima veliki strateški značaj za energetsku neovisnost Hrvatske i za međunarodnu energetiku - u planu su strateške projekcije koje bi Rijeku i luku, kao komplementarne djelatnosti, mogle učiniti vrlo važnom u regiji, prokomentirao je predsjednik nakon sastanka.

Josipović smatra da Hrvatska treba iskoristiti priliku participacije u svjetskom energetskom poretku putem LNG terminala i projekta Družba Adria, ali valja voditi brigu i o ekološkom aspektu projekata - zbog očuvanja zdravlja ljudi, biološke raznolikosti i turizma.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 120

OB
-obrisani-
17:18 29.04.2010.

TUDJMANN..isto komunist...???...

ZD
Zdravek
03:34 30.04.2010.

29.04.2010. u 19:13h Sve za ▄▀▄▀ JUMPER je napisao/la: \"Znači prema vama Komunistima treba hrvatskoj dijaspori oduzet pravo glasa a osvjedočenim neprijateljima svega hrvatskog, -dakle Srbima treba dati dvostruko pravo glasa?\" tebi ocito treba nacrtat da se ne oduzima pravo glasa dijaspori, nego se izbori odrzavaju na teritoriju RH, a to su ambasade, konzulati. zar ne? a ako znas nekog neprijatelja hrvatske koji je napravio bilo kakav zlocin protiv hrvata, duznost ti je da ga prijavis, a ne da cijelu jednu nacionalnu manjinu okrivljujes za zlocine pojedinaca

OB
-obrisani-
14:10 29.04.2010.

Yusipoviću, svi smo mi tvoje žrtve.