Gubitak prava

Josipović oduzeo generalske činove Glavašu, Norcu i Zagorcu

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Josipović oduzeo generalske činove Glavašu, Norcu i Zagorcu
VL
Autor
Jasmina Popović
21.09.2010.
u 16:36
U obrazloženju odluke piše da svi kojima je oduzet čin gube pravo na predstavljanje u činu, pravo na nošenje vojne odore s pripadajućim oznakama te druga prava vezana uz čin.
Pogledaj originalni članak

Kao što je i najavljivao, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga i predsjednik Republike Ivo Josipović oduzeo je činove umirovljenim časnicima pravomoćno osuđenima za ratne zločine i zloupotrebu položaja i ovlasti.

Bez čina general bojnika zbog pravomoćnih osuda za ratne zločine ostali su Branimir Glavaš i Mirko Norac-Kevo, a Vladimiru Zagorcu čin je oduzet zbog presude za zloupotrebu položaja i ovlasti. Zbog ratnog zločina čin pukovnika oduzet je Tihomiru Oreškoviću, a čin bojnika Siniši Rimcu zbog ubojstva.

U obrazloženju odluke piše da svi kojima je oduzet čin gube pravo na predstavljanje u činu, pravo na nošenje vojne odore s pripadajućim oznakama te druga prava vezana uz čin što ponovno otvara i poglavlje o pravu na mirovinu koja proizlazi iz statusa u vojsci.

Iako su postojala pravna tumačenja po kojima predsjednik Josipović ni jednome umirovljenom generalu ne može oduzeti čin, on je očito procijenio da je njegova odluka pravno utemeljena i proveo je. Podsjećamo, njegov prethodnik Stjepan Mesić svojedobno je želio oduzeti činove Vladimiru Zagorcu i Ivanu Koradi, ali je dobio tumačenje da je to neizvedivo pa se, iako nerado, zadovoljio oduzimanjem odlikovanja.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 522

OB
-obrisani-
21:47 21.09.2010.

mali cvrcak Bilo s kime...samo, protiv četnika!!!!

OB
-obrisani-
23:04 21.09.2010.

ooo rođo jesam li te naša

MA
MahnitiTapir
18:27 21.09.2010.

Predsjedniče Josipoviću, što Vam ovo treba? Uostalom, oduzimanje čina umirovljenom generalu zbog nekog prijestupa je isto kao oduzimanje diplome ekonomistu čija je firma propala ili inženjeru čiji se zrakoplov srušio...