susret u buzetu

Josipović i Türk najavljuju dobre odnose i u Europi

Foto: DuŠko Marušić/PIXSELL
turk, josipović (1)
Foto: DuŠko Marušić/PIXSELL
turk, josipović (1)
Foto: DuŠko Marušić/PIXSELL
turk, josipović (1)
06.07.2010.
u 18:27
Hrvatska i Slovenija bit će veliki, važni partneri, poručio je slovenski predsjednik Türk.
Pogledaj originalni članak

Ovaj susret jasno govori o novom uzletu hrvatsko-slovenskih odnosa, a u gospodarskoj krizi i gospodarstva dviju zemalja dobro surađuju - kazao je predsjednik Ivo Josipović danas u Buzetu gdje se dogodio prvi susret u Hrvatskoj predsjednika Slovenije Danila Türka i predsjednika Hrvatske Ive Josipovića.

Inicijativa Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva, koje je organiziralo susret gospodarstvenika, s obje strane granice dobro je prihvaćena.

- Nije slučajno da je upravo Istra izabrana za ovaj susret nakon rezultata referenduma o arbitražnom sporazumu jer je Istra simbol regije multikulturalnosti i dijaloga - kazao je predsjednik Türk naglasivši da i veliki broj gospodarstvenika na susretu u Buzetu pokazuje da prihvaća potrebu hrvatsko-slovenskog prijateljstva.

- Hrvatska i Slovenija bit će veliki, važni partneri s brojnim poslovnim mogućnostima sutra u Europi, a problemi pred nama nisu nerješivi - kazao je predsjednik Slovenije te nabrojio mogućnosti u turizmu, infrastrukturi, energetici.

- Stvorena je odlična klima, klima međusobnog poštovanja i zajedničkih interesa - ustvrdio je Türk i naveo da je vrijeme da Hrvatska i Slovenija razmišljaju i o političkom kontekstu Europske unije koja bi trebala biti dobar prostor da osigura ravnopravnost glasa i malim državama. Istaknuo je potrebu da i sutra u Europi Hrvatska i Slovenija svoje potencijale zajednički iskoriste.

- Hrvatska i Slovenija zemlje su koje će sutra u Europskoj uniji možda biti partneri u nekoj regionalnoj koaliciji jer nas povezuje mnogo toga pa i granica koje, takoreći nema - kazao je predsjednik Josipović. Iznio je uvjerenje da će u EU Hrvatska i Slovenija puno surađivati i zdušno raditi da i ostatak regije uđe u Europsku uniju jer je to bitno za sigurnost i stabilnost.

- Iz globalne krize možemo globalno izići - rekao je Josipović, a za arbitražni sporazum naveo je da je to način kojim ćemo riješiti pitanje granica te da je, u odnosu na dobit suradnje Hrvatske i Slovenije, to pitanje malen problem.

 Istarski župan Ivan Jakovčić rekao je da prijateljstvo Hrvatske i Slovenije nema alternative, a svoje obraćanje skupu hrvatsko-slovenskog prijateljstva u Buzetu zaključio usklikom: "Živjela Slovenija, živjela Hrvatska, a hvala Bogu živjela i Istra".

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

KU
kumajela
19:04 06.07.2010.

A pazi im frizure!

JS
ja sam gladan
13:13 07.07.2010.

\" \"Živjela Slovenija, živjela Hrvatska, a hvala Bogu živjela i Istra\". Ovaj Jakovčić je već Istru konfiscirao, možda ju je i prodao. Pijani pijetao kukuriče u podne.

SC
Scanius
19:02 06.07.2010.

A zasto uzas?! Ja fakat ne kuzim ljude kojima uvjek sve smeta... kaj bilo bi bolje da je hrvatska izolirana i ne suradjuje sa nikim ... ili bolje da suradjuje sa njemačkom i usa a sve ostale države su neko govno koje ne zavrijeđuje vrijemena hrvatske da se bavi njima?! ... mislim stvarno svasta ... ja podupirem da su se stvari naposled pocele odvijati ...