Ivo Josipović

Josipović: HPC širi netoleranciju i poziva se na ustaški režim

Foto: Pixsell
josipović
Foto: Eparhija dalmatinska
fotije (2)
Foto: Eparhija dalmatinska
fotije (3)
Foto: Eparhija dalmatinska
fotije (4)
Foto: Eparhija dalmatinska
fotije (5)
19.03.2010.
u 14:28
U zakonu se navodi kako vjerske zajednice u promicanju vjere i drugom svom djelovanju ne smiju širiti netrpeljivost i predrasude prema drugim vjerskim zajednicama i njihovim vjernicima ili drugim građanima, piše predsjednik.
Pogledaj originalni članak

Izjava predsjednika Hrvatske pravoslavne crkve u kojoj pretendira na preuzimanje vjernika ostalih pravoslavnih zajednica u Hrvatskoj predstavlja neprimjeren govor u zemlji u kojoj, unatoč ratnim stradanjima, ekumenski duh nije sasvim zaboravljen. Napisao je to u pismu episkopu dalmatinskom Fotiju predsjednik RH Ivo Josipović. Pismo je poslano jučer, eparhija dalmatinska objavila ga je na svojim internetskim stranicama, a njegovu autentičnost potvrdili su nam u Uredu predsjednika RH.

Piše i kako su uvjeti za registraciju vjerskih zajednica u RH regulirani zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica, u kojem se navodi kako "vjerske zajednice u promicanju vjere i drugom svom djelovanju ne smiju širiti netrpeljivost i predrasude prema drugim vjerskim zajednicama i njihovim vjernicima ili drugim građanima".

- Zbog pozivanja na ustaški režim i negativne konotacije koje Hrvatska pravoslavna crkva nosi iz toga razdoblja, provokativne i neodmjerene izjave predsjednika Hrvatske pravoslavne zajednice mogu biti shvaćene kao poziv na netoleranciju i nesnošljivost prema drugim pravoslavnim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj, pa i u širem društvenom okruženju - piše Josipović.

Pismo zaključuje uvjeravanjem kako će se uvijek zalagati za poštivanje ljudskih prava i zakona pa tako i u navedenom slučaju koji je episkopa Fotiju, kaže Josipović, opravdano uznemirio.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 86

KA
Kamarat
19:39 21.03.2010.

zašto mi ne obavljujete komentar

OB
-obrisani-
22:24 19.03.2010.

Predsjednik Republike Hrvatske nema nista protiv da SPC djeluje u Hrvatskoj a ne bi dozvolio HPC. Pa, tko je tu lud? I pazi njegovih argumenata. Pa, i Hrvatski nogometni savez je postojao za vrijeme NDH.

LE
Lenco
18:40 19.03.2010.

Neznam samo kamo je zalutao Radoslav kamocemo luster corba kaput ...Pravni. Pravedni sigurno bi pola komentara do sada ponistio,komentatore banirao!!!!!!Mora da su promili danas u pitanju!!!!!!