KREĆE VAL OTKAZA

Još stotinjak radnika sisačke rafinerije dobiva otkaz, u pogonu će ih ostati oko 200

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
09.02.2022.
u 11:09
Nema više prerade nafte, rafinerija postaje logistički centar.
Pogledaj originalni članak

U sisačkoj Rafineriji najavljeni su novi otkazi. Radnici su nam konkretizirali kako bi uskoro njih između 96 i 106 moglo ostati bez posla, što će dodatno pogoršati socijalnu sliku Siska i Sisačko-moslavačke županije.

Naime, odlukom Ine da se u Sisku više ne prerađuje nafta prestala je i potreba za radom većine postrojenja, može se reći, nekadašnje Rafinerije. Ovo područje Ina u planu ima razvijati kao logistički centar s dodatnim sadržajima.

Nakon što je proteklih mjeseci završena konzervacija postrojenja koja su se koristila u preradi sirove nafte i proizvodnji goriva, sada se ukidaju i radna mjesta, a dio radnika postat će višak, potvrdili su iz Ine.

– Na industrijskoj lokaciji Sisak organizacijske promjene planirane su s 1. travnja 2022. Riječ je o nastavku započete transformacije rafinerijskog poslovanja kojom će biti obuhvaćeni radnici koji su bili zaduženi za provedbu završene aktivnosti konzervacije. Promjenama je obuhvaćeno oko 180 radnih mjesta na način da će određenom broju radnika biti ponuđen razmještaj na druga raspoloživa ili nova radna mjesta, a prema trenutačnim procjenama prestaje potreba za 90-ak radnih mjesta. Potencijalni višak radnika može biti i manji od navedenog broja, što će biti poznato po iscrpljivanju svih ostalih mogućnosti, poput razmještaja radnika na druga radna mjesta unutar INA Grupe i prekvalifikacije onih radnika koji za to iskažu interes – ističe se u odgovoru iz Ine odakle ističu kako će radnici "imati pravo na otpremninu definiranu Kolektivnim ugovorom i braniteljskim sporazumom, a iznosi otpremnina u Ini viši su od zakonom propisanih".

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Ugašena postrojenja sisačke Rafinerije nafte

Nakon ovoga će u sisačkom pogonu ostati između 200 i 250 radnika, a još 2015. bilo je 800 zaposlenih. Prije Domovinskog rata tu je radilo i 3000 ljudi.

Uz pozicioniranje Siska kao logističkog centra Ina je imala nekoliko projekata za ovaj prostor. Prvi je bio tvornica bitumena, što nikada nije napravljeno unatoč početnim koracima. Potvrđena je gradnja velike solarne elektrane na području sisačke rafinerije koja bi trebala početi za nekoliko mjeseci, a najveći planirani projekt – biorafinerija – i dalje je neizvjestan, iako ga je Vlada uvrstila kao jedan od nosećih projekata svog Programa revitalizacije Sisačko-moslavačke županije nakon potresa. Procjena vrijednosti biorafinerije, prema Vladinu dokumentu, je 2,4 milijarde kuna, no Ina je oprezna kada se govori o tom projektu.

– Projekt Biorafinerija je vrlo kompleksan i visokorizičan projekt koji je u procesu razvoja i definiranja svih elemenata, stoga je u ovom trenutku prerano govoriti o preciznoj strukturi potrebnih izvršitelja – priopćeno je iz Ine na naš upit o mogućem broju radnih mjesta koje bi ona uključivala i mogućnosti da se dio viška zaposlenika "sačuva" za taj pogon.

SECIRANJE KRIZE

Ljudima konačno treba reći zašto dolazi kriza. Hrvatska je na koljenima i ovo hitno mora napraviti

Godinama govorimo o tome kako je Europska unija ovisna o uvozu energije, ali se istodobno pouzdajemo u tržište. Prodavat ćemo čokoladu, satove i turističke usluge, a energiju ćemo kupovati. Problem riješen. Nažalost, izgleda da ipak imamo problem. Zemlja smo koja je u deset godina od 68% vlastite proizvodnje plina u 2012. dogurala do 79% uvoza u 2021. godini. Tko je u tome izgubio, a tko profitirao – lako je zaključiti.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

SU
sudrana
11:15 09.02.2022.

rafinerija postaje logistički centar na par godina dok se sve ne ugasi

TR
Tripoli
11:24 09.02.2022.

Sjecam se vremena dok su ih radnici sisacke zeljezare pozivali na solidarnost i prosvjede....znate i sami kaj su im radnici rafinerije porucili...nazalost sad je njih zadesila ista sudbina...

PA
papagaj1
14:55 09.02.2022.

Gospodo nije valjda da protestirate ili ste u zabludi jer to sve kaj ste napisali na tom komadu kartona je davno prodano,netko vam je to morao reći.