terapija u houstonu

Još se ne zna postoji li i koji će lijek u SAD-u preporučiti Špremu

Foto: Pixsell
Još se ne zna postoji li i koji će lijek u SAD-u preporučiti Špremu
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sonja Hoffman
28.08.2012.
u 10:40
Američki liječnici svakodnevno su u kontaktu s liječnicima na Rebru. Drugi čovjek u državi trenutačno u SAD-u prolazi opsežnu dijagnostiku, no još se ne zna postoji li lijek
Pogledaj originalni članak

Drugi čovjek u državi Boris Šprem, koji je u četvrtak otputovao u SAD kako bi mu liječnici MD Anderson Cancer Centera u Houstonu pomogli da pobijedi zloćudni multipli mijelom, trenutačno se osjeća dobro i prolazi opsežne pretrage.

– Svaki dan smo u kontaktu s američkim kolegama, no tek kada pretrage završe, znat ćemo postoji li za njegov oblik tumora pogodna terapija – rekao je šef konzilija prof. Damir Nemet iz KBC-a Zagreb. Uz nalaze, cijelu povijest bolesti i liječenja, u Ameriku su, otkriva, poslani i uzorci biopsije tkiva.

– U Houstonu se trenutačno radi genska ekspresija tumora te analiziraju njegove molekule kako bi se utvrdilo da li i koji lijek djeluje na taj rijedak oblik bolesti – objasnio je prof. Nemet i dodao da, dok se čekaju nalazi, houstonski liječnici Špremu već daju terapiju kako bi ostao stabilan.

– Iako je riječ o multiplom mijelomu, oblik koji ima Šprem nama je potpuno nepoznat, divlji oblik – ponovio je prof. Nemet. Riječ je, kaže, o tome da se njegova bolest javlja u plazmablastičnom obliku, što znači da se brzo širi, a slična je akutnoj leukemiji i sarkomu. Početkom ljeta u Americi su počeli koristiti carfilzomib, novi lijek za mijeloblastom, koji pokazuje dobre rezultate, a odobrila ga je i FDA, američka agencija za lijekove. Možda će taj lijek smanjiti broj tumorskih stanica u Špremovu organizmu i omogućiti mu transplantaciju koštane srži.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

KR
kromiki
11:06 28.08.2012.

Koji novinarski izričajni salto-mortale: .... ne zna se postoji li lijek ... koji će lijećnici preporučiti !!!!!!!!!!! Ma da ne vjeruješ. Vrhunski !!!!

BO
bomba
11:07 28.08.2012.

Želim mu svako dobro i neka se vrati zdrav. Mene nešto drugo muči a gospodin o kojem je riječ nema veze sa tim pa se ovaj moj komentar ne odnosi na njega. Nekoliko dana prije odlaska Šprema u SAD čitamo kako su iz HZZO -a odbili nekomu liječenje jer je skupo. Samo par dana poslije toga isti HZZO snosi sve troškove liječenja Šprema u SAD-u. Pa zar naše osiguranje nije isto kao i njegovo i zašto mi uplačujemo to isto osiguranje ako ne možemo dobiti za njega istu uslugu kao neki odabrani u ovoj državi. Ovako ispada da mi mali uplačujemo samo da se stvori novčana masa za specijalna liječenja odabranih gdje obični građani ne spadaju u odabrane. Želim mu svako dobro ali isto tako i kad se nama malim desi bolest da HZZO ima razumjevanja pa makar to skupo liječenje bilo u RH.

IM
Immanuell
10:57 28.08.2012.

Ako je galopirajući oblik nalik na širenje sarkomatoznog tkiva, tada se tu malo što može učiniti. Želim čovjeku sve najbolje, međutim u SAD nije trebao ići. Njihova terapija bolesnima od kanceroznih bolesti rijetko je kome donijela nešto dobroga. Svako mu dobro, nadam se da će upravo on biti iznimka od pravila.