SURADNJA

Još jedan korak prema ukidanju viza: Hrvatska i SAD potpisali memorandum

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Davor Božinović i Robert Kohorst obišli Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Davor Božinović i Robert Kohorst obišli Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Davor Božinović
20.10.2020.
u 18:18
"Korak po korak Hrvatska je učinila sve što treba da se kvalificira" za programa ukidanja viza, rekao je Kohorst i dodao da za zaključenje tog procesa "ima još stvari koje treba učiniti"
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je u utorak napravila još jedan korak prema ukidanju viza za putovanje hrvatskih građana u Sjedinjene Države potpisivanjem sporazuma o suradnji sa SAD-om o razmjeni informacija o putnicima, istaknuli su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i veleposlanik SAD-a Robert Kohorst. 

Potpisivanje memoranduma "veliki je korak u postizanju ukidanja viza", istaknuo je američki veleposlanik u Hrvatskoj.

"Korak po korak Hrvatska je učinila sve što treba da se kvalificira" za programa ukidanja viza, rekao je Kohorst i dodao da za zaključenje tog procesa "ima još stvari koje treba učiniti".

Dokument su na dvije lokacije, u Zagrebu i u Washingtonu, potpisali potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović i visoki dužnosnik američke Uprave za carinu i zaštitu granica Pete Flores.

>> VIDEO Američki državni tajnik Mike Pompeo s premijerom Andrejom Plenkovićem u Dubrovniku

Potpisivanjem je "položena pravna podloga za razmjenu podataka o putnicima u svrhu detektiranja i istraživanja i drugih radnji vezanih za suzbijanje terorizma i drugih teških kaznenih djela transnacionalnog karaktera", objasnio je hrvatski ministar.

Kohorst je istaknuo kako Hrvatska i SAD ostvaruju puno partnerstvo i suradnju te da su hrvatska vlada i njena ministarstva uložila velik trud da bi se vize ukinule.   

 

"Iz dana u dan dovršavamo sve tehničke stvari" potrebne za ukidanje viza za hrvatske građane, rekao je Božinović podsjetivši da je s veleposlanikom u ponedjeljak posjetio Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić“.

Kohorst je tom prigodom izjavio da Hrvatska "službeno ima ispod tri posto odbijenih viza“, potvrdivši da je Hrvatska ispunila taj ključni uvjet za ulazak u bezvizni režim putovanja u SAD.

Dodao je da se vize vjerojatno neće ukinuti prije 31. prosinca ali da za to "neće trebati dugo" vrijeme.

Po njegovim riječima, još se trebaju zadovoljiti neki tehnički uvjeti, a američke službe na terenu se uvjeriti u sve procedure u Hrvatskoj.    

Ukidanje viza gotovo 30 godina neriješeno je diplomatsko pitanje u odnosima dviju zemalja. Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduvjete, a zadnji koji je Hrvatska trebala zadovoljiti je manje od tri posto odbijenih zahtjeva.

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU-a kojima SAD dosad  još nije ukinuo vize. 

Božinović je u utorak komentirao i najavu slovenske vlade da će na granicu s Hrvatskom zbog migranata uputiti veći broj vojnika s policijskim ovlastima rekavši da to ne smatra "porukom" niti je Hrvatska "na taj način doživljava". 

"Slovenija je i prije, a nisam siguran je li ikad prestala, koristila vojne resurse" na granicama, rekao je Božinović.

Istaknuo je da Hrvatska, s obzirom da nije članica schengenske zone, nije smanjivala svoju graničnu policiju nego ju je jačala te sa svojim policijskim snagama održavati može sigurnost na granicama. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

DU
Deleted user
19:33 20.10.2020.

od amera kupiti f16...a sve ostalo je formalnost...i sve ce biti ok...

EP
Epil
00:36 21.10.2020.

Koga briga vize ili ne! Pa nismo mi bijeda iz Latinske Amerike pa da patimo za SAD!

Avatar Pleše.S.Vukovima
Pleše.S.Vukovima
20:56 20.10.2020.

Super ! Iselimo se svi !!