posjet berlinu

Grabar-Kitarović sastala se s Merkel i Gauckom: Hrvatska zna tko su joj prijatelji

Foto: Reuters/PIXSELL
Kolinda i Angela
Foto: Wolfgang Kumm/DPA/Pixsell
Kolinda i Gauck
Foto: Reuters/PIXSELL
Kolinda i Angela
Foto: Wolfgang Kumm/DPA/Pixsell
Kolinda i Gauck
Foto: Wolfgang Kumm/DPA/Pixsell
Kolinda i Gauck
Foto: Sonja Breljak
Kolinda i Gauck
Foto: Sonja Breljak
Kolinda i Gauck
Foto: Sonja Breljak
Kolinda i Gauck
17.03.2015.
u 19:25
Kancelarku su posebno zanimale ocjene predsjednice Grabar Kitarović o njenom posjetu Sarajevu
Pogledaj originalni članak

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas se u Berlinu sastala s njemačkim predsjednikom Joachimom Gauckom i kancelarkom Angelom Merkel.

S predsjednikom Gauckom razgovarala je o gospodarskoj, trgovačkoj, kulturnoj i turističkoj suradnji, a s kancelarkom Merkel o mogućnostima jačanja hrvatsko-njemačke suradnje, posebice na području gospodarstva i znanosti.

Njemački predsjednik hrvatsku je predsjednicu srdačno pozdravio nešto prije podneva ispred dvorca Bellevue. Prvi je to susret prve hrvatske predsjednice s njemačkim predsjednikom. Uza zastave Njemačke, Hrvatske i Europske unije, hrvatska predsjednica primljena je uza sve državničke počasti.

– Naše dvije zemlje su vrlo povezane – rekao je predsjednik Gauck. – Povezuje nas i više od dvije stotine tisuća građana Njemačke hrvatskog porijekla. Oni značajno pridonose njemačkom gospodarstvu. Mnogi od njih su ovdje pronašli domovinu. Povezuju nas i brojni njemački građani koji kao turisti posjećuju Hrvatsku. Gauck je podsjetio na napore koje je Hrvatska uložila da bi prije dvije godine ušla u EU. Istaknuo je ulogu Hrvatske kao lidera u regiji, kao primjer susjednim zemljama.

– Hrvatska je spoj i veza EU s drugim zemljama Balkana – rekao je.

Hrvatska predsjednica istaknula je kako je Berlin prva prijestolnica koju posjećuje nakon posjeta Bosni i Hercegovini. – Time sam željela uputiti jasnu poruku kao potvrdu iskrenog prijateljstva Hrvatske i Njemačke – kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

– Hrvatska prepoznaje ključnu ulogu Njemačke u sveukupnim gospodarsko-društvenim kretanjima u Europi i želimo ojačati naše odnose. Hrvatska zna gdje pripada i tko su joj prijatelji. Njemačka je uvijek bila uz Hrvatsku vjerujući u naše sposobnosti. Držim, da će tako, zaslugom naše vjerodostojnosti, i ostati – kazala je hrvatska predsjednica.Kancelarka Merkel i predsjednica Grabar-Kitarović, kako je priopćio njezin glasnogovornik Luka Đurić, posvetile su se stanju u jugoistočnoj Europi.

Kancelarku su zanimale predsjedničine ocjene posjeta Sarajevu i susreta s visokim dužnosnicima država jugoistočne Europe. Naglašen je značaj inicijativa koje pružaju potporu europskom putu država jugoistočne Europe.

>> Grabar Kitarović u Njemačkoj: Hrvatskoj vraća ulogu lidera u regiji

>> 'Predsjednica nije grčka boginja koja hoda po svijetu'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 316

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
14:46 17.03.2015.

Kolinda zelim ti svu sricu ovog svita,konacno Hrvati imaju predsjednicu ,koja promice i uzdize lipu nasu,tribala si nam odavno lipa nasa se razjedinuje,,neka puknu od muke oni komunisti srbofili sto sve rade samo dabi ublazili tvoj posjet njemackoj,,ali velika je to stvar za mali ali casni narod Hrvatski

Avatar Nomad09
Nomad09
14:36 17.03.2015.

Potrošnja antidepresiva među gostima drastično raste prilikom svake objave vijesti o KGK.

DU
Deleted user
14:30 17.03.2015.

Kolinda Grabar Kitarović zna dobro da je Njemačka lokomotiva EU i samo netko ble sav bi krenuo u sraz s njemačkom diplomacijom na nebitne teme, a pogodite tko je ipak tako nešto izveo i kome je Merkel kolutala očima dok se tamo producirao s usporedbama o dječaku u pubertetu i sl. I sada ona mora popravljati štetu, na licu mjesta, bar da nas Njemačka prestane doživljavati kao trouble maker naciju na jugoistoku Europe...