čega tu sve ima...

Jeste li uredni na radnom mjestu? Više od 40 posto radnika nije

Foto: 'Photoshop'
Jeste li uredni na radnom mjestu? Više od 40 posto radnika nije
08.03.2012.
u 11:47
Rukom ukrašene kvačice za rublje, dječji autići i razne igračke, držač za igle, kutija od paste za zube, čarape i otvarač butelja najneuobičajeniji su predmeti pronađeni na stolovima zaposlenika
Pogledaj originalni članak

Koliko smo uredni na radnom mjestu i ima li urednost, odnosno neurednost veze s radnim učinkom, otkrio je portal Moj Posao u istraživanju provedenom na više od 500 ispitanika. Većina ispitanika, njih 55 posto, smatra da je njihovo radno mjesto organizirano, 41 posto njih priznaje kako je njihov radni prostor neuredan, a četiri posto ispitanika ni sami se ne snalaze u neredu svog radnog stola.

Obrazovanje, pokazalo je istraživanje, nema nikakve veze s urednošću. Visokoobrazovani zaposlenici neuredniji su od zaposlenika s višom i srednjom stručnom spremom, od kojih 61 posto tvrdi da imaju uredan radni stol. Među onima koji su toliko neuredni da se ni sami ne snalaze među stvarima na stolu najviše je onih s visokom stručnom spremom, a šest posto njih priznalo je i da su iznimno neuredni i neorganizirani.

Istraživanje je pokazalo i da su najuredniji zaposlenici središnje, istočne i sjeverne Hrvatske, dok su zaposlenici u Istri, Kvarneru i Dalmaciji neuredni. U Istri i Kvarneru njih 33 posto smatra da imaju uredan radni stol, dok se u Dalmaciji time ponosi 49 posto ispitanika.

Papir je zasigurno najdraže sredstvo za rad većine ispitanih jer čak 56 posto njih na svom stolu čuva nepotrebne dokumente, dok ih 54 posto na stolu ima ispisane papiriće koje su odavno trebali baciti. Uz papire na radnom stolu trećina ispitanika "skuplja" što prazne, što pune bočice vode, 13 posto ispitanika na svom radnom stolu ima i neoprano posuđe, a 14 posto na stolu "čuva" stare novine.

Rukom ukrašene kvačice za rublje, dječji autići i razne igračke, držač za igle, kutija od paste za zube, čarape i otvarač butelja najneuobičajeniji su predmeti pronađeni na stolovima zaposlenika. Nepotrebne stvari trećina ispitanika čuva dulje od tjedan dana, a sve nepotrebno u smeće odmah baca tek 18 posto zaposlenih.

Vlažne maramice najdraže su sredstvo za čišćenje za 43 posto ispitanika, a bez obzira na neorganiziranost radnog stola, čak 72 posto ispitanika organizira svoje dokumente na računalu, dok polovica zaposlenih zadržava sve mailove bez obzira na njihovu važnost.

Trećina ispitanika smatra kako da urednije osobe ujedno i uspješnije, dok 47 posto njih smatra kako urednost i učinkovitost nemaju nikakve veze. Ipak, upravo zbog neurednosti 39 posto ispitanika zametnulo je važne dokumente, a 21 posto zbog neurednosti se suočio s prigovorima nadređenih.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MO
modovisisajteMaraschino
13:29 08.03.2012.

lako za neurednost, treba prvo naci posao

KO
Kora
14:37 08.03.2012.

To je što se tiče smatranja, samopromatranja. A - istina? Mnogi će tvrditi da su uredni - a smeća oko njih za napraviti biološko oružje!

DU
Deleted user
15:25 08.03.2012.

Kada moj poslodavac oliči sobu i popravi pod na kojem su crne rupe, onda će i sve ostalo biti u skladu s tim. A ovako - moj pokojni dida n je imao zidove štale urednije nego moj poslodavac prostore u kojima radimo. Ipak, radim, pa mi se fućka za prljave zidove, a tema je nebulozna.