Šibensko-kninski župan Jelić

'Sve sredine u kojima smo smijenili HDZ su procvale. Njihove se klijentelističke stege raspadaju'

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Šibenik: Šibensko-kninska županija organizira 12. Sajam agroturizma
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Šibenik: Šibensko-kninska županija organizira 12. Sajam agroturizma
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Šibenik: Župan Jelić potpisao ugovore o financijskoj potpori projektima u području razvoja lovstva
16.04.2023.
u 16:54
Šibensko-kninski župan marko Jelić zadovoljan je interesom za stranku koju tek treba osnovati (u svibnju) jer to znači da "ovom društvu treba takvo nešto".
Pogledaj originalni članak

Šibensko-kninski župan Marko Jelić gostovao je u emisiji "Nedjeljom u 2" gdje je još jednom potvrdio kako će u svibnju osnovati novu stranku neovisnih političara, a trenutno se pripremaju sve potrebne aktivnosti i dokumenti. "Naše je hrvatsko izborno zakonodavstvo jako nepovoljno za nezavisne liste i nezavisne kandidate, kako u predizbornom djelu tako i nakon izbora. Morate osnovati stranku da biste išli na državne izbore", objašnjava Jelić i dodaje kako će okupljati ozbiljan broj ljudi različitih pogleda, pa čak i one koji nemaju veze s politikom. "U ovom vide ono što su očekivali od Hrvatske, a to je sloboda izražavanja, sloboda stava i jedan zdravorazumski pristup svakom problemu", objašnjava.

Kazao je i kako se vlasti prema neovisnim političarima ne odnose kao prema jednakima te da se takav nepošten odnos odražava na građane koje predstavljaju, a istaknuo je i nepoštenost pri dodjeli sredstava lokalnim samoupravama. "Čini mi se da netko koristi europska sredstva da bi tako ucjenjivao, držao u pat poziciji one koji se s njim političkim ne slažu", obrazlaže. Smatra da će proći bolje, nego prijašnje strane neovisnih jer poznaje svoje suradnike i jer imaju pozamašno iskustvo, a o cijelom projektu razmišljaju već sedam godina. 

 

Župan smatra kako je ključno upravo surađivati s pojedincima, a ne strankama jer se upravo u razumnom pojedincu sposobnom za donošenje mudrih i zdravih odluka krije temelj uspješnog i naprednog društva. Osvrnuo se i na Stipu Petrinu. "Stipe Petrina je čovjek koji desetljećima u politici koristi jednu retoriku koja je takva kakva jest, nije moja. Čini mi se da većina građana ne vidi da je to retorika koju bi oni željeli. Ja ću poginuti braneći njegovo pravo da misli o meni negativno ili o bilo kome drugome jer je to njegovo pravo na stav", kaže Jelić u emisiji Nedjeljom u 2.

Osvrnuo se i na mogućnost davanja podrške HDZ-u rekavši da još ima mnogo nepoznanica, ali da je zadovoljan interesom za još neosnovanu stranku jer to znači da "ovom društvu treba takvo nešto". Međutim, kaže kako se uspjesi Vlade na međunarodnoj i vanjskopolitičkoj razini ne mogu negirati, ali da se veliki problemi kriju unutar države te se upravo na njihovo rješavanje treba fokusirati. Istaknuo je i problem loše komunikacije premijera i predsjednika. Nastavlja ustvrdivši da su "procvale upravo one sredine gdje su uspješno s vlasti smijenili HDZ". "Uz sve ove prepreke koje nam nameću koristeći poziciju i elemente vlasti, a koje ne bi smjeli koristiti, svejedno idemo naprijed. Kad ih pobijedite u dva izborna ciklusa odjednom se one stege koje ih drže na nekakav način, a klijentelističke su, raspadnu", rekao je Jelić.

 

Usprkos tome, smatra da je struktura vlasti stabilna ako je suditi po glasačkom tijelu u Saboru i da je jedini razlog za prijevremene izbore bunt građana, ali i kako je takvo što malo vjerojatno. "Oko glasačkog tijela to se neće puno promijeniti tako da je realno sagledati da će izbori biti negdje polovinom iduće godine", zaključuje Jelić.

VIDEO: Autobus u Splitu krenuo sam od sebe? Očevid je u tijeku, srećom nema ozlijeđenih

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

Avatar Stradun
Stradun
17:52 16.04.2023.

Stranka neovisnih političara ? Čim se ona osnuje svi neovisni postat će ovisni.

DU
Deleted user
20:19 16.04.2023.

Jos jedan Mesija

JB
Jednonogi.Brabonjak
23:02 16.04.2023.

Nije meni što lažeš nego što misliš da ti vjerujem.