nakon osam mjeseci

Javnost prvi put na stratištu nuklearke u Fukushimi

Foto: Ozren Maršić
Hajduk Brazilci
12.11.2011.
u 18:07
Oštećeni i prevrnuti kamioni još uvijek stoje na prilaznim cestama, urušeni zidovi su netaknuti
Pogledaj originalni članak

Zgrade dvaju reaktora nekoć s fasadom boje vedrog neba dominiraju stratištem nuklearne elektrane U Fukushimi. Krovovi su im razneseni, a od betonskih zidova ostao je još samo čelični okvir.

U sjenama nekad velebnih zgrada vodoinstalateri, električari od glave do pete odjeveni u bijela zaštitna odijela odrađujus voj posao. A njihov posao, odnosno čišćenje mjesta najveće nuklearne katastrofe od one u Černobilu, trajat će desetljećima.

Novinarima je, javlja AP, danas prvi puta dopušteno posjetiti lokaciju nuklearke još od 11. ožujka kada je tsunami preplavio elektranu i izazvao eksplozije reaktora i pretvorio stotine četvornih kilometara u "ničiju zemlju".

Osam mjeseci kasnije elektrana je i dalje u kaosu. Oštećeni i prevrnuti kamioni još uvijek stoje na prilaznim cestama, urušeni zidovi su netaknuti, a lokve vode prekrivaju nekada besprijekoran i čist teren.

Desetci tisuća "susjeda" nuklearke možda se nikada neće moći vratiti svojim domovima, i baš kao što su Hirošima i Nagasaki postale ikone strave koju uzrokuje nuklearno oružje, tako je Fukushima postala novi poziv svijetu za pronalazak drugih izvora energije.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

VA
vatra
20:20 12.11.2011.

NE Krško udaljena je od 32 km od centra Zaagreba. ugasimo reaktor u Krškom prije nego bude kasno.

Avatar flegmatik
flegmatik
21:08 12.11.2011.

Statisticki je nuklearna energija jos uvijek najsigurnija. Broj poginulih po kilovatu energije proizvedene u nuklearnim elektranama manji nego za sve druge izvore. No, kad dodje do nesrece, posljedice djeluju sablasno, kao gore prikazana Fukushima. Slicno je i sa avionima. Statisticki su najsigurniji, ali kad avion padne svima se sledi krv u zilama. Ako tezimo smanjenju CO2 emisije, nuklearkama nema alternative.

CR
CrniP
18:20 12.11.2011.

Interesantno da se novinar nije sjetio 25 000 mrtvih od tsunamija. I koliko je ljudi ono umrlo od posljedica te velebne svjetske katastrofe sa nekoliko uništenih reaktora? NIjedan?!?