ASISTENT U SNU

Japanci izumili robota u obliku medvjeda koji zaustavlja hrkanje

Foto: Photos.com
Japanci izumili robota u obliku medvjeda koji zaustavlja hrkanje
16.11.2011.
u 17:19
Jukusui-kun ili "duboki san" ime je nove vrste robota koji će pomoći svima onima koji pate od apneje i čije hrkanje uzrokuje probleme u snu, ali i u partnerskim odnosima
Pogledaj originalni članak

Jukusui-kun ili "duboki san" ime je nove vrste robota koji će pomoći svima onima koji pate od apneje i čije hrkanje uzrokuje probleme u snu ali i u partnerskim odnosima, prenosi Daily Mail.

Robot koji su razvili istraživači sa sveučilišta Waseda dizajniran je u obliku medvjeda, a riječ je o jastuku koji sadrži ugrađen mikrofon. "Medvjed" je programiran da detektira hrkanje te potom šapama obuhvati glavu i lagano je okrene u suprotnom smjeru kako bi se otvorili dišni putevi. Namijenjen je onima kod kojih hrkanje uzrokuje pad razine kisika u krvi pa tako uz jastuk dolazi i dodatak u obliku rukavice čija je funkcija bilježenje eventualnih promjena razine kisika u krvi tijekom sna. U procesu zaustavljanja hrkanja sudjeluju i monitori koji se postavljaju ispod plahte kako bi električni impulsi poboljšali kvalitetu sna.

Medvjed-robot predstavljen je na Međunarodnom sajmu robota u Japanu gdje je izazvao veliko zanimanje javnosti, ali i postavio niz pitanja. Jedno od njih odnosi se na samu udobnost uređaja jer se spavanje s glavom smještenom između medvjeđih šapa i rukom uguranom u monitor za praćenje promjena u krvi čini sve samo ne udobnim.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BS
Blue Sky
00:45 24.11.2011.

Izumili....o Bože! Izgleda da je ovog \"novinara\" tata izumil.