unatoč prosvjedima

Japan pokreće prvi nuklearni reaktor nakon katastrofe

Foto: Reuters/PIXSELL
Japan pokreće prvi nuklearni reaktor nakon katastrofe
28.06.2012.
u 08:40
Reaktor broj 3 u nuklearnoj elektrani Ohi bit će pokrenut u nedjelju i odmah će osigurati struju za zapad zemlje
Pogledaj originalni članak

Japan će unatoč prosvjedima u nedjelju pokrenuti prvi nuklearni reaktor nakon katastrofe u Fukushimi, prenosi CNN. Reaktor broj 3 u nuklearnoj elektrani Ohi bit će pokrenut 1. srpnja i odmah će osigurati struju za zapad zemlje, uključujući i Osaku, drugi najveći japanski grad. Reaktor broj 4 trebao bi biti pokrenut 24. srpnja.

Prije katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukushimi u ožujku prošle godine, Japan je oko 30 posto električne energije dobivao iz nuklearnih elektrana, barem prema vladinim podacima. Katastrofa u Fuksuhimi znatan je dio stanovništva ostavila u strahu od nuklearne energije i novih tragedija zbog čega su organizirani brojni prosvjedi, no vlada se zbog manjka energije odlučila za ponovno pokretanje nuklearnih reaktora.

Prosvjed je održan i tijekom sastanka dioničara TEPCO-a, tvrtke koja vodi elektranu u Fukushimi, koji su izglasovali prihvaćanje oko 12,6 milijardi dolara od vlade i tako praktički dopustili nacionalizaciju tvrtke. TEPCO je, naime, suočen s velikim financijskim problemima nakon brojnih zahtjeva za odštetu od građana i tvrtki. U TEPCO-u tvrde da se odštete i cijena sanacije procjenjuju na ukupno 1,25 milijardi dolara.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

AA
Aartur
10:25 28.06.2012.

Svi su jako za ekologiju i protiv nuklearki.. sve dok ne dođe prva redukcija struje. Japanska vlada je neozbiljno podlegla toj histeriji i pogasila sve nuklearke, a da uopće nisu osigurali zamjenske izvore električne enerigje.

VA
vatra
10:33 28.06.2012.

nuklearna energija je preopasna. zatvorimo NE Krško prije nego bude prekasno.

GA
galactic
11:36 28.06.2012.

ako želite znati što se STVARNO događa u svijetu pratite na netu vijesti svjetloradnici.com , civilization-of-light.com i benjamina fulforda