o ljubljanskoj banci

Jandroković: Slovenija je Hrvatsku stjerala u kut

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Jandroković: Slovenija je Hrvatsku stjerala u kut
24.01.2013.
u 15:28
Čuo sam čak od visokih dužnosnika ove Vlade da hrvatska strana nije ni željela riješiti to pitanje protekle godine jer se plašila da bi Slovenija mogla postaviti neki drugi uvjet u nekoliko preostalih mjeseci, kazao je Jandroković.
Pogledaj originalni članak

Bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković tvrdi da je Slovenija Hrvatsku stjerala u kut te da sada naše pristupanje EU ovisi o unutarnjoj situaciji u toj zemlji. Vjeruje da je dobro da se sadašnja Vlada počela ozbiljnije baviti temama vezanim uz ulazak Hrvatske u EU, no dodaje i kako je prošlo već nekoliko mjeseci da nisu ništa radili pa je propuštena prilika da se sa Slovenijom nađe neko alternativno rješenje problema sa slučajem Ljubljanska banka što danas ugrožava pristupanje Hrvatske u EU.

– Osobno, prema zadnjim izjavama iščitavam da bi Hrvatska vlada mogla biti spremna na povlačenje tužbi što ne smatram dobrim korakom jer vjerujem da se to moglo braniti kvalitetnijom politikom i aktivnijom diplomacijom. Spominju se neka alternativna rješenja, međutim ne navodi se koja su, a dok ne vidimo točno o čemu se radi, ne bi bilo dobro komentirati – tvrdi Jandroković te dodaje kako bi bilo katastrofalno i za Hrvatsku i za Sloveniju da mi ne uđemo u EU.

– Sada su se stvari potpuno prebacile na unutarnje političke igre u samoj Sloveniji, dakle, ne kontroliramo situaciju što nikako nije dobro. Stjerani smo na neki način u kut i ovisimo sada toj njihovoj unutarnjoj situaciji u Sloveniji koju slovenski radikali mogu i te kako koristiti upravo da napakoste Hrvatskoj, kao što su i činili dugi niz godina i zaista je krajnje vrijeme da se pokuša sa Slovenijom naći jedno prihvatljivo rješenje koje će odvojiti pitanje Ljubljanske banke od ratifikacije hrvatskog pristupnog sporazuma. Već dugi niz mjeseci HDZ upozorava na nužnost agresivnijeg i aktivnijeg pristupa Vlade i diplomacije u rješavanju tog pitanja, međutim to se nije dogodilo i sada umnogome ovisimo baš o situaciji u Sloveniji – zamjera bivši ministar vanjskih poslova. Prošli su mjeseci, a da Vlada nije poduzimala ono što je bilo nužno, a to je aktivniji pristup i slovenskoj strani, traženje pregovora i s druge strane animiranje zemalja članica i objašnjavanje što se u stvari u tom slučaju događa, tvrdi on.

– Tu apsolutno postoji odgovornost Vlade Zorana Milanovića. Čuo sam čak od visokih dužnosnika te Vlade, od ministrice Pusić i potpredsjednika Vlade Mimice da hrvatska strana nije ni željela riješiti to pitanje protekle godine jer se plašila da bi Slovenija mogla postaviti neki drugi uvjet u nekoliko preostalih mjeseci. Ako je to bila taktika, ona se zaista pokazuje pogrešnom. Nije mi bilo poznato koji je to drugi uvjet, treba pitati njih, ali oni su se plašili i nečeg što nama nije poznato, ali kalkulirali su s konačnim rješenjem za Ljubljansku banku i zaista pogriješili – kaže Jandroković koji ne želi kalkulirati koja bi to moguća alternativna rješenja slučaja Ljubljanska banka mogla postojati, već kaže da to treba provjeriti s aktualnom Vladom.

– Nadam se da se ne radi samo o kupovanju vremena i izmišljanju argumenata kako bi se kupilo vrijeme nego da zaista postoji neki alternativni plan. To je na kreativnosti onih koji pokušavaju pronaći rješenje, sjetite se kakva je kriza bila kada smo bili blokirani zbog graničnog pitanja, i jednim aktivnim, kreativnim pristupom tadašnja Vlada uspjela je doći do rješenja koje je odblokiralo pregovore. Neću sada suditi aktualnoj vlasti prije nego što vidimo kakav će biti konačni ishod – zaključuje Gordan Jandroković.

>> Slovenski ministar: Nema ratifikacije dok ne povučete tužbe

>> 'Hrvati, Slovenija ne smije stopirati vaš ulazak u Europsku uniju!'

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

TO
Toni50
16:00 24.01.2013.

Dali ima u ovoj zemlji i 1% naivnih koji su v jerovali da Hrvatska ima pravo bilo što da ona traži od EU ( Slovenije ) u mutnome ? Zgrabiti oteti im zgrade x Ljubljanskih banka i onda tražiti samo novac štediša koji je gdje završio ? Znamo kako su naši majstori i drago kamenje krali a gdje nebi devize .....

TO
Toni50
16:02 24.01.2013.

Osobno, prema zadnjim izjava isčitavam da bi hrvatska Vlada mogla biti spremna na povlačenje tužbi što ne smatram dobrim korakom; Ili jedinim mogučim razumnim ... kada EU zaprijeti nema drugoga riješenja zna se ... Samo se Igraju politike i tobož nekih pregovora; plačenih bezbroj putovanja i sastanaka sa Eu Slovenijom !!!

KA
kadulja
15:45 24.01.2013.

Jandrokoviću ne pričaj gluposti, zašto smo stjerani u kut? Po tome je i kosorica bila stjerana u kut pa je prihvatila arbitražu što su slovenci htjeli.Hebala vas eu ne bi nam bila potrebna da ste od 2000g do sad sve vlade vodile zdravu ekonomsku i pro hrvatsku politiku.Uz dug do 2000 od 5 milijardi dolara došli smo do 48 milijardi eura , a da mi je samo znati na šta se taj novac potrošio.Vi ste stjerali u kut Hrvatsku u zadnjih 13 god svojom ulizničkom i podaničkom politiko prema svemu stranom tako da nas svaka šuša izvana može ucjenjivat za bilo što.Zato molim vas da Hrvate ne smatrate ovcama. jer mi znamo i pamtimo.