KRIZA Vlasti donijele mjere kako bi se ublažile posljedice

Jamstveni fond za spas bh. gospodarstva

28.12.2008.
u 23:00
Pogledaj originalni članak

Bosanskohercegovačka vlada planira uspostaviti jamstveni fond kako bi olakšala razvoj i opstanak malih i srednjih poduzeća u tranzicijskom razdoblju. Aktivnosti u provedbi te ideje ubrzane su nakon što je postalo jasno da će svjetska ekonomska kriza u idućoj godini i gospodarstvo BiH dovesti u tešku situaciju.

Jamstva za kredit
Jamstveni fond će domaćim poduzećima izdavati jamstva i superjamstva za cijeli kredit ili dio kredita dobivena u banci i drugim financijskim institucijama. Ukupan nominalni iznos jamstava moći će biti najviše tri puta veći od iznosa kapitala fonda, a on bi trebao dostići 150 milijuna maraka. Pojedinačno će se odobravati jamstva koja ne prelaze pet posto iznosa kapitala fonda. To znači da će poduzeća moći računati na jamstvo maksimalno 7,5 milijuna maraka.

Naravno, za osnivanje fonda potrebna je politička potpora u Parlamentu BiH, i to za prihvaćanje zakona kojim će se uspostaviti jamstveni fond na državnoj razini.

Drugi težak zadatak Vijeća ministara bit će osiguranje financijskih sredstava za rad fonda. Predviđeno je da se početna sredstva 15 milijuna maraka osiguraju u državnom i entitetskim proračunima, a planirano je i prikupljanje značajnog iznosa donacijama i kreditom.

Novac za rad
Jedan od mogućih izvora je japanska donacija 100 milijuna KM, a sredstva se kreditno plasiraju na revolving-osnovi. U državnoj vladi računaju i na postojeću malezijsku donaciju 12,1 milijun dolara, te na donatorsku liniju finske vlade 5,2 milijuna maraka. Obje te donacije realiziraju se kroz kredite koje korisnici vraćaju Vijeću ministara BiH. Nakon povrata tih sredstava u državnu blagajnu, te kada se naplate naknade za izdavanje jamstva, koje će se naplaćivati od poduzeća, može se očekivati da se relativno brzo namaknuti 150 milijuna KM, za normalan rad jamstvenog fonda.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr