Oštra reakcija

Jakovčić traži smjenu zamjenika ministrice kulture Zlatka Uzelca

Foto: Duško Marušić/Pixsell
Jakovčić traži smjenu zamjenika ministrice kulture Zlatka Uzelca
17.04.2012.
u 22:30
– Pozivam investitore da se ne jave na natječaj, bez obzira na to što je projekt Brijuni Rivijera za mene bio san – izjavio je Jakovčić u HTV-ovoj emisiji
Pogledaj originalni članak

Projekt Brijuni rivijera ozbiljno potresa vladajuću koaliciju. Koalicijski partner, IDS-ov Ivan Jakovčić traži smjenu zamjenika ministrice kulture Zlatka Uzelca jer je, kaže, dozvolio da se područje Sv. Katarine-Monumenti, koje je u koncesiju dobila tvrtka u vlasništvu Danka Končara, upiše u registar kulturnog dobra. I to nakon što je završilo prikupljanje ponuda na međunarodnom natječaju. Time je zapravo investicija teška 226 milijuna kuna postala upitna s obzirom na to da zbog upisa u registar Končar mora tražiti suglasnost konzervatora za sve intervencije u postupku, čime realizacija znatno poskupljuje.

Osim što traži smjenu Uzelca, IDS-ov Jakovčić gostujući u HTV-ovoj emisiji "In medias res" u utorak navečer poručio je i kako će pozvati investitore da se ne jave na natječaj jer im on, kao istarski župan, ne može jamčiti poslovnu sigurnost. O svemu će, dodaje, hitno razgovarati i s ministricom kulture Andreom Zlatar, kao i s premijerom Zoranom Milanovićem.

"Uzelac sramoti državu"

– Brijuni rivijera program je od državnog interesa i ovaj problem treba što prije riješiti. Još sam u petak razgovarao i s ministricom i s premijerom i znam da se i njima radilo iza leđa. Krivac je Uzelac i zato tražim da se takav čovjek odmah smjeni jer sramoti državu kada usred natječaja mijenja pravila igre.

Osim na Uzelca, istarski župan obrušio se i na pulske konzervatore koji su tražili upis područja u registar.

– Oni deset godina uništavaju projekte u Istri. Da ih nema, imali bismo nekoliko stotina milijuna kuna ulaganja više – kaže Jakovčić.

"Mafija u kulturi"

Hoće li investitori na kraju reagirati na Jakovčićev poziv i odustati od javljanja na natječaj? Ono što je sigurno jest da imaju još šest mjeseci da se jave za dobivanje koncesije na još dvjema lokacijama u okviru projekta Brijuni rivijera - na Hidrobazu i Pinetu. Biti će zanimljivo vidjeti i kako će aktualna ministrica kulture Andrea Zlatar reagirati na zahtjev Jakovčića da smjeni svoga zamjenika.

U Vladi u utorak nisu željeli komentirati Jakovčićev istup.

– Neće to izazvati nove potrese u koaliciji jer je riječ o osobama koje su na određen način mafija u kulturi, koje stavljaju svoj osobni interes ispred svega ostaloga i ja ću o tome sljedećih dana vrlo bjelodano govoriti – zaključio je Jakovčić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 60

MA
malamlak
22:37 17.04.2012.

Jakovčiću ne trkeljaj, svugdje se može ualgati uz poštivanje zakona, npr, u Njmeačkoj ne možeš graditi ako moras posjeći stablo a kamoli ugroziti kulutrna dobra. Npr. U Leimenu predgrađu Heidelberga je cementara ali s unutarnje strane stare građevine koja je morala ostati na sovm mjestu i ista kao što je bila u vrijeme gradnje prije prvog svjetskog rata. Cementara radi i zapošlajva radnike i svi zadovoljnji, istina očuvanje kulturnog dobra nije bilo investitoru najjeftinije ali je morao ispoštovati lokalne propise

ST
standup
22:37 17.04.2012.

Rusi cé uzeti sve cá vridi , priko Koncára !!

OB
-obrisani-
09:48 18.04.2012.

Naprijed konzervatori! Naprijed pravna država! Dolje primitivizam !