BRANITELJ PRIJETI POTPREDSJEDNICI VLADE

Jadranku Kosor čuva petnaest policajaca jer joj prijete smrću

16.12.2008.
u 19:55
Pogledaj originalni članak

Uz iznimne mjere osiguranja, danas je u Rudinama ministrica branitelja i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor podijelila ključeve 90 stanova braniteljima, invalidima Domovinskog rata.

Nisam na čelu MUP-a
Taj je događaj uistinu važan za Kaštela i braniteljsku zajednicu, no čemu tako jako osiguranje? Dva kombija, nekoliko vozila, 15 policajaca u odorama, tajni agenti, tjelohranitelji mrka pogleda i hitrih refleksa ni pola metra od ministrice...

– Koliko ima koga, nije moj posao – odbrusila je ministrica Kosor.

Ništa nije promijenilo ni to što smo joj pokazali policajca s videokamerom kako snima ceremonijal. Sigurno nije snimao bez veze, već su se zacijelo očekivali nekakvi neredi ili nešto još gore. Potražili smo pogledom osobe prijetećeg izgleda. Nije ih bilo.

– Ja nisam ministrica unutarnjih poslova, nego ministrica hrvatskih branitelja. Ako imate kakvo pitanje o stanovima, možemo pričati o tome – rekla je Jadranka Kosor.

Jako osiguranje u pratnji potpredsjednice Vlade bilo je zbog prijetnji koje su joj izrečene prije dva tjedna. Naime, na ulazu u zgradu Ministarstva, na zagrebačkom Trgu hrvatskih velikana, ministrici koja je izlazila u društvu jednog od visokih dužnosnika iz resora branitelja prišao je nezadovoljni branitelj te joj u lice sasuo bujicu prijetnji i nezadovoljstva. Incident je prijavljen policiji, a identitet nezadovoljnog ratnika bio je poznat od samog početka.

Kako se moglo čuti, riječ je o jednom od branitelja s područja Splita koji je nezadovoljan jer njegovo stambeno pitanje do danas nije riješeno. Upravo zbog toga J. Kosor su u okolici Splita pratili deseci policajaca.

Što je točno nezadovoljni branitelj kazao ministrici i čime joj je prijetio, nismo uspjeli doznati. Ministrica se o prijetnjama nije željela očitovati, a iz policije smo dobili samo šturo priopćenje kako “svaku zaprimljenu prijavu policija dostavlja Državnom odvjetništvu i provodi obradu na utvrđivanju počinitelja”.

Jake snage osiguranja uznemirile su kaštelanske branitelje koji su godinama podijeljeni između pristaša dviju struja Hvidre. Jednu predvodi aktualnoj Vladi neskloni Željko Strize kojega je prije nekoliko godina svrgnuo predsjednik Hvidre Josip Đakić (HDZ) te postavio Jozu Certu. Međutim, Certa je već pola godine u zatvoru pod optužbom da je pomagao srpskim kriminalcima u pljački 15 milijuna kuna iz Središta hrvatskih pošta na Kopilici.

Ne narušiti sklad
Strize je danas bio na dodjeli, no od njega nije prijetila opasnost premda je najavljivao prosvjede u Zagrebu zbog netransparentnosti u vezi s dodjelom stanova i tajenjem popisa koji je, tvrdi, stigao tek uoči same dodjele. Strize ni riječi nije izustio, samo je marljivo zapisivao tko je sve došao do povoljnog stambenog kvadrata u Rudinama.

Tko je prijetio ministrici, ne znaju ni Ministarstvu bliži šefovi udruga iz Domovinskog rata. Za incident ispred ulaza neki su čuli na razini trača, a neki ni toliko. Nagađa se da J. Kosor ne želi spominjati prijetnje koje stižu iz redova branitelja kako bi se sačuvao privid velike sloge i ljubavi između ministrice i pola milijuna ratnika.


J.Kosor: Nemam pojačano osiguranje

Nemam nikakvo dodatno pojačano osiguranje – rekla je u srijedu potpredsjednica Vlade i ministrica hrvatskih branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, nakon što su je novinari pitali da prokomentira napise o prijetnjama te dodatnom osiguranju.
- Ne bih to komentirala. Netko je očito želio skrenuti s pažnju s vrlo važne akcije, a to je dodjela braniteljskih stanova i usmjeriti je na nešto drugo – kratko je rekla ministrica i dodala da je dodatno osiguranje u "Našicecementu" zbog cijelog procesa dovoza i spaljivanja droge, a ne zbog nje.


Dosad prijetili samo telefonom

Branitelji su dosad nekoliko puta prijetili Jadranki Kosor. No, osiguranje kakvo je viđeno jučer J. Kosor dosad nije pratilo. Primjerice, u travnju 2005. potpredsjednici Vlade prijetio je branitelj liječen od PTSP-a, M. B. iz Glavica. Nazvao je u Ministarstvo i prijetio smrću nezadovoljan visinom svoje mirovine. Branitelj V. F. iz Zagreba također je prijetio telefonom. Nazvao je urede zagrebačkog HDZ-a u prosincu 2007. te prijetio da će se opasati eksplozivom, sve dignuti u zrak te da će ministricu ubiti. Ni tada nije bilo pojačanog osiguranja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr