jedinstveni smještajni objekt

Turisti će plaćati za noćenje u štaglju na sijenu

Foto: DAMIR ŠPEHAR/ PIXSELL
30.04.2015., Bjelovar, Vinarija Coner - Vinarija Coner (u vlasnistvu obitelji Marijana Conera) u Jabuceti kraj Bjelovara u sklopu koje je restoran, vinski podrum, vinoteka, vinogradi i igralista sve je popularnije izletiste na podrucju Bjelovarsko-bilogor
Foto: DAMIR ŠPEHAR/ PIXSELL
30.04.2015., Bjelovar, Vinarija Coner - Vinarija Coner (u vlasnistvu obitelji Marijana Conera) u Jabuceti kraj Bjelovara u sklopu koje je restoran, vinski podrum, vinoteka, vinogradi i igralista sve je popularnije izletiste na podrucju Bjelovarsko-bilogor
Foto: DAMIR ŠPEHAR/ PIXSELL
30.04.2015., Bjelovar, Vinarija Coner - Vinarija Coner (u vlasnistvu obitelji Marijana Conera) u Jabuceti kraj Bjelovara u sklopu koje je restoran, vinski podrum, vinoteka, vinogradi i igralista sve je popularnije izletiste na podrucju Bjelovarsko-bilogor
03.05.2015.
u 22:00
Marijan Coner: Turizam se dogodio slučajno, zbog ljubavi prema zemlji. Sve što imamo stekli smo svojim radom
Pogledaj originalni članak

Kada nekog od desetak milijuna hrvatskih turista put dogodine nanese u trokut između Bjelovara, Koprivnice i Đurđevca, u seoce Jabučeta, moći će noćiti po starinski, u štaglju; na slamarici ili u sijenu. U izletištu Coner, 15 kilometara od Bjelovara, uvelike odmiču papirnate pripreme da 2016. svoju ponudu prošire edukativnim dječjim igralištem s drvenim kućicama, farmom s malim životinjama i tradicionalnim bilogorskim štagljem sa štalicom. Namjernik će moći birati hoće li prenoćiti na slamarici u nekoj od štagaljskih soba s kupaonicom ili baš u mirisima sijena, na sjeniku.

Tri milijuna kuna u vino

Domaćini planiraju i gradnju komfornog hotelčića s najviše deset soba, bazena te terena za tenis, nogomet, košarku... Conerovi u Jabučeti, uz postojeću vinariju i restoran, trenutačno s tri milijuna kuna završavaju punionicu i pogon za preradu grožđa s vlastitih šest hektara vinograda, a dinamika nove investicije vrijedne zamalo novih sedam milijuna ovisi o potporama i strukturnim fondovima. Dosta su se, vele, oslanjali samo na vlastite snage. A u Jabučeti su, gdje svih pedesetak mještana stane na terasu njihova restorana, s turizmom kretali od nule, bez ikakve komunalne, građevinske, pa ni kadrovske infrastrukture.

– U početku su ljudi pitali jesmo li ludi, danas čestitaju i pitaju kad ćemo imati i sobe da mogu u našem izletištu i prespavati – kaže voditelj marketinga Conerovih Igor Prka.

Restoran i vinarija Coner na kartu seoskog turizma Hrvatske upisali su se za Martinje 2012., a već su lani ugostili respektabilnih 20.000 posjetitelja. Vinarija sa šest vrsta vina (butelja se može kupiti za 40 kuna) i restoran s lokalnim, sezonskim jelima (od ribe, recimo, smuđ) te malo dječje igralište zasad privlače izletnike mahom iz bližih gradića. Cijena menija koji uključuje butelju vina je oko 130 kuna, a prvi je sljedeći cilj više Zagrepčana i Varaždinaca.

Turizam u Jabučeti zasad je više ulaganje nego dobit i teško bi opstajao da u trgovačkom društvu Coner nisu i puno unosnije karike; apart-hotel na Pagu, wellness centar u Bjelovaru i tri ljekarne preostale nakon prodaje cijelog lanca, čime su Coneri zapravo i uplovili u poduzetničke vode. Naime, upravo je ova bjelovarska obitelj otvorila prve privatne ljekarne na ovdašnjim prostorima. Turizam se pak dogodio prilično slučajno, priznaje vlasnik, jedan od potpredsjednika HDZ-a i, kažu, jedan od bogatijih članova te stranke.

Zapošljavaju 100 ljudi

– Nije baš istina to o bogatstvu. Ja samo ne skrivam ono što sam stekao. Nemam razloga. Ništa nisam nikome uzeo niti se okoristio u pretvorbama i privatizacijama. Sve smo stekli svojim radom supruga i ja, a sad su se uključila i djeca – kaže Marijan Coner i dodaje da je projekt u Jabučeti počeo iz njegove ljubavi prema zemlji.

– Odrastao sam na zemlji, u Rovišću i samo sam čekao da se ukaže neka zgodna parcela da je kupim. Na Pagu smo pak gradili apartmane i jedan nam je objekt te 2006.-2007. ostao neprodan. Cijene su u međuvremenu pale i odlučili smo od njega sami napraviti apart-hotel. Kad su naši građevinci to završili, prebacili smo ih u Jabučetu da nešto rade i da zarade plaće. Sad čekamo da se gospodarske prilike malo poprave i da naši ljudi imaju više novca pa da si češće mogu priuštiti izlet za vikend – kaže naš sugovornik, koji zapošljava oko sto ljudi. Turistički dio obiteljskog biznisa već je predao dvadesetosmogodišnjem sinu Bernardu, koji ovih dana postaje 'sezonac' i do kraja ljeta seli se na Pag. On sam će se, kaže, više posvetiti Zajednici poduzetnika u svojoj stranci.

– Poduzetnik sam od '91., nikada nas poduzetnike nitko nije okupio i pitao što bi trebalo napraviti. Političari su uglavnom okrenuti sebi, a gospodarstvenici isključeni – kritičan je Coner prema svim vladajućim garniturama.

>> Gradili seoska imanja pa snove pretvorili u uspješan posao

>> Počeli s voćem, a sada Brežane pretvaraju u pravi turistički raj

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

TH
than
00:23 04.05.2015.

Miris sijena da budem iskren nije nesto lijep, a spavanje u sijenu... Boze mili... Pa neka je i u jastucnici, ali nije ugodno.Promasaj zesci na sto se orjentirati. I Jadran nam je preskup... K tome im prodaju njihovu robu. Totalni kolaps... Neki misle da zaradjuju pare, ali drzava dize poreze i namete, sto dovoljno govori o tome kamo idemo.

Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
06:02 04.05.2015.

Oh kakvo ljep posjecaj na moje djetinstvo, preko zime spavat u govedijim jaslama, puna slame I sjena. Jos vece uzivanje kad te krava zagrinava toplim zrakom iz svoji nozdrva. Hrvatski turizam.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
07:46 04.05.2015.

Od svega toga, ostaje samo to sto delate sa vinom, sve ostalo je vec osudjeno na propast.