Sjednica vlade

J. Kosor: Obveznici će morati podastrijeti sve svoje na sunce

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
J. Kosor: Obveznici će morati podastrijeti sve svoje na sunce
08.02.2011.
u 17:00
Povjerenstvo će imati uvid ne samo u imovinu nego i račune u bankama, istaknula je premijerka
Pogledaj originalni članak

Vlada je na današnjoj sjednici u Sabor poslala doradu dvaju zakona vezanih uz poglavlje 23. kako bi se izvješće o tom poglavlju poslalo do kraja tjedna u Bruxelles.

U izmijenjenom Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izbornoj promidžbi predlaže se da i na lokalnim izborima političke stranke otvaraju posebne račune za financiranje troškova izborne promidžbe. U ranijem prijedlogu to se odnosilo samo na razini države, dok će sada i kandidati na lokalnim izborima morat otvarati te račune koji će se kontrolirati. Računi bi se trebali otvoriti godinu dana prije izbora. Financijska izvješća o financiranju izborne promidžbe dostavljat će se u roku od 30 dana nakon izbora. Donacije za financiranje izborne promidžbe koje prelaze dopuštene iznose prijavljivat će se ubuduće i Državnom izbornom povjerenstvu koje će biti nadležno za nadzor financiranja izborne promidžbe. Državni ured za reviziju, naime, provodi reviziju, a ne i nadzor, a DIP može od Ureda tražiti potrebne informacije.

Tehničke izmjene donesene su i u Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, a ostaju ključne novine vezane za širi krug osoba koji neće smjeti biti u sukobu interesa. No, primjerice, u prvotnom prijedlogu je stajalo kako se to odnosi na predsjednike i članove uprava tvrtki u 100-postotnom državnom vlasništvu, a sada je izmijenjeno pa se to odnosi i na upravu u većinskom državnom vlasništvu. Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa imat će pet isključivo stručnih i nestranačkih članova. Umjesto dosadašnjih 20 posto, od sada će dužnosnik moći imati 0,5 posto udjela u tvrtki koja bude htjela poslovati s državom pa će udjel veći od tih 0,5 posto morati prenijeti na drugu osobu. No ta tvrtka neće moći poslovati s tijelom javne vlasti, primjerice ministarstvom, u kojem dužnosnik obnaša dužnost.

- Odlučili smo se na zakon koji stavlja čvrste okvire iako je bilo puno protivnika. Zakon jamči transparentnost jer će svi obveznici morati “podastrijeti sve svoje na sunce” - rekla je Kosor.

Obavijestila je i kako će Povjerenstvo imati uvid ne samo u imovinu nego i račune u bankama. Potpredsjednik Vlade i ministar europskih integracija Gordan Jandroković izvijestio je o informacijskoj, medijskoj i referendumskoj kampanji za ulaz Hrvatske u EU.

Vladimir Drobnjak, glavni pregovarač za EU, posebno je bitnim izdvojio komunikacijsku strategiju kako se, primjerice, ne bi više dogodila zabuna da će našem teritorijalnom moru, ulaskom u EU, imati slobodan pristup brodovi iz Europe.

- Važno je istinito izvještavati i zato je komunikacijska strategija bitna – rekao je Drobnjak.

- Od sada su svaki sat i minuta dio komunikacijske strategije – rekla je premijerka.

Za komunikacijsku strategiju izdvojeno je 15 milijuna kuna.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 32

CU
cunt
22:22 08.02.2011.

podastrijet ????? di su oni lepi dani kad sam moral govorit \'\'hiljada\'\'

JA
jankoprekobrda
17:09 08.02.2011.

Moze li hrvatski narod sa tim izvijescem posalti njima i cijelu vladu pa neka si EU zadrze sve skupa u paketu.

PG
praseca gripa
22:03 08.02.2011.

Odlicno! Za pocetak krenut od sebe i to ce bit ono pravo! Kompletna Vlada ,potom sabornici i svi oni koji obnasaju nekakve funkcije u drzavi,a da ih se placa iz drzavnog proracuna pred ogledalo! Valjda ce ispast i netko posten!