Birano izaslanstvo

J. Kosor na susretu s papom s novom okosnicom HDZ-a

Foto: 'POOL/PIXSELL'
J. Kosor na susretu s papom s novom okosnicom HDZ-a
06.06.2011.
u 12:00
U pratnji premijerke i predsjednice HDZ-a nije bilo ni jednog stranačkog veterana, ali nije povela ni ministre uz čije se ime vežu aktualne afere
Pogledaj originalni članak

Premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor iskoristila je susret s papom Benediktom XVI u Apostolskoj nuncijaturi da predstavi ljude koji će očito biti okosnica "novog tima" HDZ-a. U njezinoj pratnji nije bilo nijednog stranačkog veterana, ali ni ministara uz čija se imena vežu aktualne afere. Opravdanje može biti da su svi koji su izostali bili uključeni u neki od državnih protokola, ali je više nego jasno koga je izabrala da je prati u Vladinom hadezeovskom izaslanstvu. 

U prvom redu nije bilo potpredsjednika stranke Vladimira Šeksa, Andrije Hebranga, Ivana Jarnjaka, koji imaju najdulji staž u stranci i koji su bili bliski Tuđmanovi suradnici. Nije bilo ni njezina zamjenika Darka Milinovića, a ni potpredsjednika stranke Božidara Kalmete i Ivana Šukera.

Samo lojalni

Pred papom su se tako našli prema premijerkinu izboru hadezeovci koji bi trebali predstavljati umiveni i pomlađeni HDZ iako su neki od njih, poput Davora Stiera, Branka Bačića, Petra Čobankovića ili Tomislava Ivića, članovi HDZ-a od 1990. godine. No jasno je da nema nikoga iz "stare garde" koji su godinama bili sinonim za HDZ i svi oni su bili u HDZ-u prije Jadranke Kosor.

Ona je u stranku ušla 1995. godine, na osobni poziv dr. Franje Tuđmana, a na saboru stranke 2002. izabrana je za zamjenicu Ive Sanadera. I njezin omiljeni suradnik Gordan Jandroković član je HDZ-a od 1992. godine, od 1994. do 2000. zaposlen je u MVPI-ju, a neko vrijeme bio je i voditelj ureda tadašnjeg zamjenika ministra Ive Sanadera i poslije njegov bliski suradnik dok je bio premijer. I novi član predsjedništva HDZ-a i ministar kulture Jasen Mesić tek odnedavno ima stranačku iskaznicu.

Očito premijerka želi oko sebe okupiti ljude koji izražavaju lojalnost i koji su se spremni odreći Sanadera, a pri tome ne vodi računa jesu li te osobe među tradicionalnim biračima HDZ-a prepoznatljive te imaju li određenu težinu. Naklonost predsjednice izgubio je njezin zamjenik Darko Milinović, ali to je već stara priča. Milinović je na početku karijere percipiran kao "rigidna" struja HDZ-a, blizak Pašaliću, ali se priklonio Sanaderu. Široj javnosti postao je poznat zbog vezanja lancima dajući potporu Mirku Norcu.

Ni Kalmeta nije među omiljenima

Danas među omiljenim suradnicima premijerke nije ni Božidar Kalmeta, član HDZ-a od 1989. godine. On i Ivan Šuker percipirani su godinama kao Pašalićevi ljudi, ali na 7. saboru okrenuli su ploču i poduprli Sanadera. Vladimir Šeks je jedan od ljudi iz tzv. stare garde koji je preživio sve predsjednike HDZ-a, bio je u njihovoj milosti i padao u nemilost, ali se uvijek vraćao i bio ključni čovjek iz sjene. Andrija Hebrang, stari hadezeovac, čak je godinu dana bio izvan HDZ-a, kada je osnovao HIP s M. Tuđmanom, ali se vratio u HDZ i podupro Sanadera na 7. saboru stranke.

Otkako je na čelu HDZ-a J. Kosor, meteorski uspjeh ostvario je Frano Matušić. Osim što je predsjednik ŽO HDZ-a, glasnogovornik je kluba HDZ-a i predsjednik Odbora za vanjsku politiku i voditelj Izaslanstva Sabora u Parlamentarnoj skupštini VE. Ima još sedam funkcija u odborima i izaslanstvima. U HDZ ušao je tek 1994., preko Vinka Brnadića, tadašnjeg šefa HDZ-a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nakon gubitka izbora 1997. za gradonačelnika Dubrovnika, vraća se u politiku 2001. i surađuje s Bebićem i Sanaderom.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

OB
-obrisani-
12:10 06.06.2011.

od ove nakupine iz antihrvatskog i pročetničkog HDZa jedini koji vrijedi je D.Stier .

Avatar vh1
vh1
12:36 06.06.2011.

Znači to je taj HDZ, stranka demokratskih promjena. Po mome računu, ovo je četvrti preobražaj komunista. Stara priča…… Bljak…

SA
saad
03:32 07.06.2011.

Dali ju je pitao gdje je joj muz.Kalmeta nije tu,Vlado Seks nije tu,I wonder whay. Imali jos rastavljenih u Vladi.