Novi kilometri

J. Kosor: Hrvatski put prema EU bio je poput gradnje autoceste

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
j. kosor, ravča (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
jadranka kosor
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
j. kosor, ravča (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
j. kosor, ravča (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
j. kosor, ravča (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
j. kosor, ravča (1)
30.06.2011.
u 10:50
– Razbijali smo stijene, gradili tunele i nadvožnjake – kazala je premijerka.
Pogledaj originalni članak

Deset novoizgrađenih kilometara autoceste A1 od čvora Ravča do čvora Vrgorac pustila je u promet premijerka Jadranka Kosor, koja je na svečanost dovela dobar dio Vlade, ministre Miloševića, Bačića, Popijača i Kalmetu.

– Još jedan radni uspjeh slavimo u danu koji će ući u povijest Republike Hrvatske. Danas ćemo zatvoriti preostala poglavlja i još jednom će se potvrditi da smo uspješno završili pregovore te da ćemo 1. srpnja 2013. ući u članstvo Europske unije – rekla je Kosor. Izjavila je da je riječ o ostvarenju najvećeg sna hrvatskog naroda, odmah nakon postizanja samostalnosti te usporedila hrvatski put u EU s cestogradnjom.

– Razbijali smo stijene, gradili tunele i nadvožnjake – kazala je premijerka te najavila nastavak gradnje autoceste prema Pločama i do krajnjeg juga do Dubrovnika.

Ukupna investicijska vrijednost radova na dionici Ravča – Vrgorac iznosi oko 936,5 milijuna kuna bez PDV-a. Zbog teškog terena na dionici je projektirano 10 objekata, od toga pet vijadukata, četiri nadvožnjaka i jedan tunel.

Radove na izgradnji dionice izvodila je Poslovna udruga koju čine: Hidroelektra-niskogradnja d.d. (vodeći partner), Viadukt d.d. Zagreb, Konstruktor-inženjering d.d Split, Cesta Varaždin d.d., Zagorje-Tehnobeton d.d., Strabag d.o.o. Zagreb, Osijek-Koteks d.d. Osijek i Ingra d.d. Zagreb.

U naplatnim kućicama Vrgorac zaposleno je 10 ljudi, a za ta se radna mjesta javilo čak 347 zainteresiranih.

Puštanjem u promet ove dionice, Autocesta A1 Zagreb – Split – Dubrovnik bit će u prometu u ukupnoj dužini od 467 km. Visina cestarine na dionici Ravča – Vrgorac iznosi četiri kune, a od Zagreba do Vrgorca 191 kn za osobna vozila.

Prvi automobili novoizgrađenom dionicom počet će prometovati nakon 16 sati.

Nakon autoceste premijerka je otišla u mjesto Krstatice gdje je otkrila spomenik braniteljima Domovinskog rata. Spomenik je rad akademskog kipara Kažimira Hraste. Cijena spomenika, zajedno s uređenjem okoliša, bila je 700.000 kuna koje su financirali Vlada RH, Općina Zagvozd i Udruga građana Biokovo. Otkrivajući spomenik Kosor je opet govorila o završetku puta u Europsku uniju, a zahvalila se braniteljima koji su najzaslužniji za sve uspjehe, od cestogradnje do ulaska u EU.

- Možemo od vas učiti o ljubavi prema Hrvatskoj - rekla je Kosor.

Premijerka je u Krstaticama, isto kao u Vrgorcu, izbjegla odgovarati na novinarska pitanja

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 59

AL
alapača
13:21 30.06.2011.

mene gradnja autocesta podsjeća na suradnju međunarodnih i domaćih kriminalaca, te dvostruko naplaćivanje jednog te istog, traljavo obavljenog posla. :/

DU
Deleted user
14:59 30.06.2011.

Od izvora dva putica vode na dve strane ne znam kojim pre bih stigla do tebe jarane. Gledam jedan gledam drugi oba su mi mila i jednim sam i drugim sam s tobom prolazila.

ZE
zelenooq
12:52 30.06.2011.

znaci,put u EU nam je 3x skuplji nego shto je realno trebao bit usput su se i nakrali s ovim si me silno obradovala,bjeloglava kokoshko iako je dokument tajan,s ovime je barem jasan