EKSKLUZIVNO ISUS IZ NAZARETA

Izvaci iz nove papine knjige u Večernjem listu

Foto: import
Izvaci iz nove papine knjige u Večernjem listu
03.04.2007.
u 21:55
Ekskluzivne izvatke iz još neobjavljene papine knjige pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede 4. travnja
Pogledaj originalni članak

Na rođendan pape Benedikta XVI., 16. travnja, u Italiji će biti objavljena nova knjiga Josepha Ratzingera, “Isus iz Nazareta”, prvo njegovo djelo koje je nastalo nakon što je izabran za poglavara Katoličke crkve.

Ekskluzivna prava za hrvatsko izdanje ove knjige otkupila je splitska nakladna kuća Verbum, koja će knjigu objaviti vrlo skoro, čim Vatikan odobri već dovršeni hrvatski prijevod knjige. Izvadak, koji dopuštenjem Verbuma objavljuje Večernji list, za objavljivanje je odabrao osobno Benedikt XVI. Istoga dana taj će izvadak objaviti i vodeći talijanski dnevnik Corriere della Sera.

U predgovoru knjizi Sveti Otac ističe da je ona plod njegova dugoga unutarnjeg hoda i izraz njegova osobnog traženja Gospodinova lica. Poznato je da je Papa ovoj knjizi posvetio sve slobodne trenutke, što vrlo znakovito govori o tome koliku važnost ta knjiga ima za njega i koliko je smatra potrebnom.

Knjiga Isus iz Nazareta zamišljena je u dva sveska. U ovom prvom svesku Papa poziva čitatelja da se zajedno s apostolima približi Isusu kao Kristu Spasitelju, promatrajući dio Isusova javnog djelovanja od krštenja na Jordanu do događaja na brdu Preobraženja. Benedikt XVI. u ovoj knjizi o Isusu pripovijeda s velikim zanosom i jednostavnošću, omogućujući tako svakom čitatelju da se susretne s Kristom.

Objašnjavajući u predgovoru motive za pisanje ove knjige, Ratzinger piše kako je Isusa iz evanđeljâ pokušao prikazati kao stvarnoga Isusa, kao »historijskoga Isusa« u istinskome smislu. “Uvjeren sam i nadam se da će i čitatelj moći vidjeti da je ovaj lik mnogo logičniji i – povijesno gledajući – mnogo razumljiviji od rekonstrukcija s kojima smo bili suočeni posljednjih desetljeća. Mislim da je upravo ovaj Isus – Isus evanđeljâ – historijski smislena i autentična figura”, piše Sveti Otac.

“Jamačno”, piše Papa, “nije potrebno posebno naglašavati da ova knjiga ni na koji način nije čin Učiteljstva, nego jedino izraz moga osobnog traženja 'Gospodinova lica’ (usp. Ps 27,8). Stoga je svakomu slobodno da mi se usprotivi. Samo molim čitatelje za mrvicu simpatije bez koje nema istinskoga razumijevanja.”

Pogledajte na vecernji.hr