Jeruzalem

Izraelska vlada odobrila izgradnju novog naselja

Foto: Reuters
Izraelska vlada odobrila izgradnju novog naselja
17.11.2009.
u 21:07
Iako je Međunarodna zajednica jasno dala do znanja kako želi da Izrael zaustavi širenje naselja na okupiranom području Zapadne obale, vlada premijera Netanyahua i dalje odobrava izgradnje novih naselja.
Pogledaj originalni članak

Iako je međunarodna zajednica jasno dala do znanja kako želi da Izrael zaustavi širenje naselja na okupiranom području Zapadne obale, vlada premijera Netanyahua i dalje odobrava izgradnje novih naselja. Čak 900 novih stanova će se izgraditi na arapskom tlu. Situaciju je dodatno zaoštrio incident koji se dogodio nakon što je odlučeno da će se jedan dio stanovništva koji se nastanio u ilegalnim naseljima morati iseliti sa spornog područja. Nekolicina vojnika se pobunila te zaradila kratkotrajne zatvorske kazne.

Područje na kojem se šire izraelska naselja aneksirano je 1967. godine za šestodnevnog rata, no područje većina država ne priznaje kao sastavni dio Izraela zbog čega se uvijek i govori o izraelskim naseljima, a ne jeruzalemskim predgrađima. U istočnom dijelu svetog grada Jeruzalema živi 270.000 Palestinaca i 200.000 Izraelaca. Istočni dio grada Palestinci žele proglasiti glavnim gradom palestinske države.

Sjedinjene Države izrazile su svoje nezadovoljstvo odlukom posredstvom Georgea Mitchella, američkog izaslanika na Bliskom istoku. Američka vlada smatra da će se jaz između dviju država dodatno povećati ako se nastavi gradnja naselja te da neće biti moguće uspostaviti normalne međudržavne odnose između Palestine i Izraela.
Izraelska vlada odgovorila je kako je naselje Gilo sastavni dio izraelskog teritorija zbog čega političko vodstvo ne mora tražiti odobravanje za izgradnju, što je potvrdio i gradonačelnik Jeruzalema Nir Barkat.

U budućnosti 4,5 milijuna Palestinaca i Palestina kao takva uvelike će ovisiti o "jeruzalemskom pitanju" te određenju granice između država koje ne mogu naći zajednički jezik u rješavanju međudržavnih problema. Međunarodne promjene koje bi nastale stvaranjem Palestine mogle bi riješiti probleme te smanjiti tenzije Izraela i njegovih muslimanskih susjeda.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

OB
-obrisani-
10:33 18.11.2009.

Ako moze u Izraelu zivjeti vise od 1 miljun Arapa, kao izraelski drzavljani, onda ce moci i 300 000 Zidova zivjeti u novoj drzavi Palestina. U tom slucaju, naravno, ovi Zidovi moraju biti drzavljani Palestine, a ne Izraela!

RE
rezonancija
12:54 18.11.2009.

Da samo se mora znati da je sezdesetih godfina bio dogovor da se podjeli pola zemlje izraelcima pola arapima da bi to izraelci stalno topili i i istopili na nevjerojatnih 11%..i tek onda palestincima priznali drzavu istom metodom kojom i sada pokusavaju ukrasti i preostalih 11%...gradnjom zidovskih naselja na palestinskome podrucju...ali oteto-prokleto...dajem izraelcima najvise tri godine

OB
-obrisani-
10:30 18.11.2009.

HSP, nepismena budala, najprije nauci jezik (pise se rat, a ne Rat; pise se Sarajevo, a ne sarajevo, pise se autobus, a ne Autobus), pa onda pausalno ocjenjuj cijele narode. Ako je netko tu ljudski otpad, onda si to ti dupeglavac jedan!