ZAUZIMANJE STRATEŠKIH POZICIJA

Izraelska vojska ulazi u Siriju kako bi blokirala Hezbollah

Foto: Reuters/PIXSELL
Izraelska vojska ulazi u Siriju kako bi blokirala Hezbollah
05.11.2017.
u 09:18
U Tel Avivu su svjesni da bi ostanak Hezbollaha na njihovim granicama bio stalna opasnost od mogućeg napada na dvije fronte
Pogledaj originalni članak

Nakon niza izraelskih zračnih udara na Siriju kojima su, kako tvrdi Izrael, meta napada bila skladišta naoružanja koje je trebalo ići libanonskom Hezbollahu, Izraelci se ozbiljno pripremaju za moguću kopnenu akciju na teritorij Sirije kako bi „zaštitili svoje područje na Golanskoj visoravni“ nakon što je u selu Hader, koje se nalazi oko četiri kilometra od granice, eksplodirala autobomba koja je ubila devet osoba, a ranila dvadeset i tri.

Ozbiljna prijetnja

Odgovornost za napad preuzela je Fronta Al-Nusra, koja je povezana s Al-Qa’idom. Iako Izraelci tvrde kako je moguća kopnena vojna akcija kako bi osigurala granice Izraela, analitičari su uvjereni kako bi takva vrsta vojne operacije bila usmjerena, zapravo, protiv Hezbollaha koji je postao izuzetno opasan za izraelsku državu. Kako je rat u Siriji pri kraju, Hezbollah je svaki dan sve jači. Sve je jasnije da je Hezbollah, u savezu s Iranom, veliki pobjednik rata u Siriji. Od početne funkcije iranskog vojnog krila znatno su profitirali, jer je Iranu najprije cilj bio zadržati Siriju kao važan i jedini saveznik u regiji, no tijekom rata se pojavio novi cilj, a to je neprekidni kopneni put do Libije preko Iraka i Sirije. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nekoliko je navrata zamolio ruskog predsjednika Vladimira Putina da udalji pripadnike Hezbollaha i iranske Revolucionarne garde 40 kilometara od izraelske granice i da ruske snage budu tampon-zona između tih snaga i Izraela, međutim, Putin nije imao razumijevanja za Netanyahua. Izrael ozbiljno shvaća prijetnju Hezbollaha, koji je u nekoliko navrata nanio težak udarac izraelskoj vojsci, a posebno 2006. godine. S obzirom na to da je Hezbollah prisutan u Siriji, u kojoj će po svemu sudeći ostati dulje vrijeme, za Izrael geostrateški postoji opasnosti jer bi mogao biti napadnut ne samo s libanonskog juga nego i sa sirijske zapadne granice. Tako bi se način crta bojišnice udvostručila. Prije nekoliko mjeseci čelnik Hezbollaha Hassan Nasrallah Izraelu je uputio oštre prijetnje.

Ako Izrael napadne Libanon ili Siriju, „stotine tisuća” arapskih i muslimanskih boraca bile bi spremne uzvratiti udarac. U slučaju takvog napada pitanje je „bi li ta borba bila ograničena samo na Libanon, Izrael ili Siriju”.

Istodobno je zaprijetio da bi Hezbollah mogao napasti izraelski atomski reaktor kod Dimone.

Preventivni udar

Prije toga je kao mogući cilj navedeno skladište amonijaka kod Haife. Eksplozija tog skladišta imala bi nesagledive posljedice za grad i njegovo stanovništvo. To je u Izraelu izazvalo raspravu o premještanju skladišta u sigurnije područje.

Zbog toga Izraelci žele izvesti preventivnu kopnenu vojnu operaciju u Siriji koja bi udaljila borce libanonskog Hezbollaha i iranske Revolucionarne garde od njihovih granica. Pitanje je kako će reagirati sirijska vojska ili borci Hezbollaha na moguću izraelsku vojnu kopnenu akciju te prijeti li Bliskom istoku novi rat između Libanon, Sirije i Izraela.   

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 64

BA
bakulušić
11:50 05.11.2017.

Evo idealne prilike da gospođa Pusić iskoristi događanja pa da opet priča malo o agresiji. Možda bi joj to uvećalo šanse kad se ponovo javi za neku funkciju u UN.

VI
vidum
11:47 05.11.2017.

Nemojte slučajno pomisliti da je ovo terorističko ponašanje.

ZV
Zvjerko
10:47 05.11.2017.

Golanska visoravan je okupirana od strane Izraela. Milijun Palestinaca je protjerano iz svojih domova prilikom stvaranja Izraela, Izrael do sada nije ispoštovao niti jednu rezoluciju UN-a. Izrael je direktno podupirao milicije koje su počinile masakr u izbjegličkim kampovima (naravno, nitko za to nije odgovarao)... Sada Izrael opet želi napasti jednu suverenu državu da bi se osigurao zbog "MOŽDA" prijetnje. Tako au i Ameri napali Irak zbog "možda" oružja za masovno uništavanje. Ono što se Izraelu mora priznati je da ima najbolju vojsku na svijetu i najbolje lobiste na svijetu. Bez obzira na najbolju vojsku, mislim da će Izrael opet izgubiti od Hezbolaha kao i prije nekoliko godina jer nitko nikada nije uspio protiv naroda. Da bi srvorio svoju državu Izrael je morao protjerati milijun Palestinaca. Isto će morati učiniti u svom pograničnom području ako želi sigurne granice. Izrael zaboravlja jednu stvar: Hezbolah nije jedan čovjek ili neka organizirana skupina boraca. Hezbolah je duh naroda (nešto slično kao kod nas početkom devedesetih), Hezbolah nema niti državu, niti teritorij, on ima pomoć svih Palestinaca i upravo zato ga je nemoguće uništiti vojnom intervencijom. Da, moguće je na neko vrijeme napraviti neku tampon zonu, ali kad tad će se morati povući, a tu prazninu će opet popuniti Hezbolah.