RATNI ZLOČINI

Izrael osnovao pravni tim za obranu od tužbi

23.01.2009.
u 19:07
Pogledaj originalni članak

Izraelci su se počeli pripremati za mogućnost da se izraelski politički i vojni dužnosnici pred sudovima u stranim zemljama nađu suočeni s optužbama da su počinili ratne zločine u Gazi. Premijer Ehud Olmert imenovao je ministra pravosuđa Daniela Friedmanna voditeljem tima koji bi trebao biti spreman odgovoriti na potencijalne optužbe.

Univerzalna pravda
Viši savjetnik Mark Regev istaknuo je da će se članovi tima baviti i potencijalnim optužbama koje se odnose na materijalne štete nastale tijekom izraelske ofenzive. Izrael je već zabranio objavu identiteta i fotografija zapovjednika postrojba koje su sudjelovale u vojnoj ofenzivi na Gazu. Izrael prikuplja dokaze kojima će pokazati da su njegovi ciljevi bili isključivo vojni. Fotografijama snimljenim iz zraka i filmovima koje su izraelski vojnici snimili na terenu potkrijepit će svoje tvrdnje da je za civilne žrtve odgovoran Hamas, čiji su se borci krili u naseljenim područjima.

Istražitelj UN-a zadužen za palestinska područja Richard Falk izjavio je da postoje dokazi da su Izraelci počinili ratne zločine te traži neovisnu istragu. Richard Falk vjeruje da su Izraelci prekršili temeljna humanitarna prava jer su poveli vojnu operaciju protiv civilnoga stanovništva koje se zapravo ne može braniti. Falk je inače profesor prava i Židov koji živi u Kaliforniji.

Međunarodna federacija za ljudska prava i skupina odvjetnika najavila je da će se obratiti Međunarodnome kaznenom sudu (ICC). Međutim, izraelska država nije potpisnica Rimskog statuta, a teško da proces može pokrenuti Vijeće sigurnosti UN-a, u kojem pravom veta raspolaže SAD. Neki stručnjaci smatraju da je najbolji put pozivanje na načelo “univerzalne pravde”. U srijedu je mađarska pravnica Krisztina Morvai pri državnom odvjetništvu svoje zemlje podnijela tužbu protiv Izraela za genocid, nasilje nad civilima i uporabu zabranjenog oružja te je dodala Mađarsku na listu zemalja u kojima su se u prošlosti neuspjelo podnosile tužbe protiv izraelskih dužnosnika, poput Belgije, Velike Britanije, Nizozemske i Novog Zelanda.

Voditelj hitne službe u Gazi u četvrtak je objavio da je u 22 dana ofenzive ubijeno 1330 Palestinaca, a ranjeno ih je 5450. Među poginulima je 437 djece, 110 žena, 123 stare osobe, 14 liječnika i četiri novinara. Prema Hamasovim podacima, u izraelskoj ofenzivi uništeno je 4000 kuća, a 17 tisuća je oštećeno.

Utrka zbog obnove
Zbog obnove je počela utrka između Hamasa, koji je najavio da će svakoj obitelji koja je ostala bez kuće isplatiti 5000 dolara te da će obiteljima koji su ostale bez nekog člana primiti 1300, a za ranjene 650 dolara. Izrael ne želi da na taj način Hamas ojača svoju popularnost pa pokušava preusmjeriti pomoć za obnovu sa Zapadne obale.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr