šokantno

Kao robove držali 600 radnika iz BiH

Foto: Reuters
Kao robove držali 600 radnika iz BiH
27.06.2014.
u 11:23
Optuženi se terete da su prevarili više od 600 osoba, građevinskih radnika u teškoj situaciji
Pogledaj originalni članak

        Prije sedam godina radnici iz BiH koji su bili na privremenom radu u Azerbajdžanu donosili su šokantne priče o robovlasničkom odnosu, neljudskom smještaju, premlaćivanjima onih koji bi se pobunili, oduzimanju putovnica i neisplaćivanju plaća. Zbog toga je Tužiteljstvo BiH jučer konačno podiglo optužnicu protiv trinaestorice, i to braće Bože (54) i Milana Vučenovića (52) te Rade Ljubičića (42), Nenada Tatića (32), Slaviše Kojića (35), Zorana Dmitrovića (62), Zorana Kalajdžija (43) Novaka Ćirića (31), Nedeljka Vučenovića (25) i Miroslava Vučenovića (52) iz Bosanske Gradiške, kao i Saše Lipovca (44) iz Nove Gradiške (RH), Safeta Turanovića (42) i Rasima Turanovića (47) iz Jajca.

Terete se za organizirani kriminal pranja novca i trgovinu ljudima, eksploataciju više od 600 osoba, vrbovanje državljana BiH, Srbije i Makedonije za rad u Azerbajdžanu. Istragom je utvrđeno da su optuženi, iskoristivši njihov težak financijski položaj i ugroženu egzistenciju, u razdoblju od 2007. do 2009. organizirali odlazak više stotina građana na navodni rad u Azerbajdžan.

– Nakon vrbovanja u BiH i dolaska u stranu zemlju, radnike su držali u nečovječnim uvjetima, u neadekvatnom smještaju. Uskraćivali su im plaćanje dogovorenih naknada za rad, novčano ih kažnjavali, tjerali da rade prekovremeno bez mogućnosti odbijanja takvog rada. Radnicima su nakon dolaska oduzimane putne isprave te su držani u potpunoj ovisnosti od optuženih. Bila im je ograničena sloboda kretanja i mogućnost povratka u BiH, Na ovaj način optuženi su ostvarili nezakonitu imovinsku korist od 5,9 milijuna KM – potvrdili su u Tužiteljstvu BiH.     

>> Ljudska prava u Europi su u najgoroj krizi u više od 2 desetljeća

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DI
dokazano.istinito
22:40 27.06.2014.

verujte mi ja sam mislio da su vam ovo slike iz egiptta, a zasto vise ne pisete o egiptu, sada vam je sve ok,kada su pobjednici u legalnim izborima na tisuce ubijeno,na tisuce na smrt osudjeno, ..vi ste dragi vecernji puno pisanja,ali mnogi od tih piskaranja o muslimanima su vam iste kao one o zidovima prema jezusu