zaštićena vrsta

Iznemogli i pothranjeni bjeloglavi sup sletio mu u dvorište

Foto: 'Luka Klun/Vecernji list'
Iznemogli i pothranjeni bjeloglavi sup sletio mu u dvorište
23.09.2014.
u 15:48
Stručnjaci su utvrdili kako je riječ o prstenovanom bjeloglavom supu koji se iznemogao i pothranjen spustio na imanje kraj Otoka.
Pogledaj originalni članak

Pavo Ivezić iz Otoka kod Vinkovaca nemalo se iznenadio kada je na svom imanju ugledao njemu nepoznatu pticu pa je pozvao djelatnike Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije. Stručnjaci su utvrdili kako je riječ o prstenovanom bjeloglavom supu koji se iznemogao i pothranjen spustio na imanje kraj Otoka.

- Bjeloglavi sup je strvinar koji pripada u strogo zaštićene životinjske vrste, a zaštićen je i međunarodnim konvencijama. Još početkom 20. stoljeća su bili rasprostranjeni na gotovo čitavom prostoru Hrvatske, od Srijema do Dalmacije i na većini otoka. Danas je situacija znatno drugačija jer se ukupna populacija ove vrste procjenjuje na stotinjak parova koji se gnijezde na Cresu, Krku, Prviću i Plavniku. Iako je prostor Vukovarsko-srijemske županije samo nekadašnje gnjezdilište ove vrste, migratorni put mladih supova i danas vodi preko naše županije prema Bugarskoj - kaže Pavao Dragičević iz Javne ustanove dodajući da je mladi sup prevezen i predan djelatnicima Centra za zaštitu ptica grabljivica Grifon iz Senja.

>>Bjeloglavi sup s Cresa letio do Švedske, nazad se vraća avionom

>>Strava! Lešinari pojeli tijelo poginule planinarke u 45 minuta

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.