Zbog hladnoće

Iznad Arktika nestalo gotovo pola ozonskog omotača

Foto: AFP/Pixsell
Iznad Arktika nestalo gotovo pola ozonskog omotača
05.04.2011.
u 18:56
Svjetski meteorolozi upozorili su ljude da pripaze na ozonske rupe ta da budu još oprezniji u izlaganju suncu.
Pogledaj originalni članak

Zbog vrlo hladnog vremena u gornjoj atmosferi, ozonski omotač iznad Arktika ove je zime pretrpio vrlo velika oštećenja. Novi podaci govore da je iznad tog područja sada uništeno čak 40 posto omotača, što je 10 posto više nego u prijašnjim istraživanjima. Ove su zime temperature na području Sjevernog pola bile više od prosjeka, ali je 15 do 20 kilometara iznad Zemljine površine bilo hladnije nego proteklih godina.

– Najnovije oštećenje ozonskog omotača govori nam da moramo biti oprezni i budno motriti situaciju na Arktiku u idućim godinama – kaže Michel Jarraud iz Svjetske meteorološke organizacije. Nestajanje ozona omogućuje nesmetan prolazak štetnih ultraljubičastih Sunčevih zraka koje mogu uzrokovati rak kože, mrene na očima i oštećenja imunološkog sustava. Svjetski meteorolozi upozorili su ljude da pripaze na ozonske rupe ta da budu još oprezniji u izlaganju suncu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

GL
Glista
19:31 05.04.2011.

Gledao sam reportazu o ovome na BBC-u, i sto autor ovdje nije spomenuo jest da naucnici NEMAJU POJMA sto se dogadja. Ne znaju zasto je zrak na 15-20 km ekstremno hladan, dok je pri tlu topao. Dakle - sve njihove pretpostavke su samo bazirane na spekulaciji. Jos nismo dovoljno pametni da stvorimo potpunu sliku globalnih klimatskih promjena koje nas toliko zabrinjavaju, a koje bi mogle biti potpuno prirodni proces.

Avatar Sor@n
Sor@n
22:18 05.04.2011.

Nato+Nasa=Chemtrails Maybe :)

UN
unbekant
16:58 11.04.2011.

Bog nas je i nasu zemlju stvorijo,kad dodje vreme(sudnji dan),on ce doci po nas,dotle nema sta da se brinemo.