Korak unatrag

Izmjenama Zakona o zaštiti životinja pogoduje se onima koji na životinjama zarađuju

Foto: Privatni album
Činčile i psi
Foto: Privatni album
Činčile i psi
Foto: Privatni album
Činčile i psi
Foto: Privatni album
Činčile i psi
Foto: Privatni album
Činčile i psi
13.03.2016.
u 20:09
Izuzimaju uzgoj činčila iz zabrane uzgoja životinja radi krzna, a pse će i dalje ubijati u skloništima
Pogledaj originalni članak

Iako radi iza čvrsto zatvorenih vrata, a njegovi članovi i pismeno su se morali obvezati na šutnju, doznalo se da Povjerenstvo za izmjenu zakona o zaštiti životinja predlaže promjene koje životinjama ne donose ništa dobro.

Nakon što je 2007. godine donesen Zakon o zaštiti životinja u kojem se zabranjuje uzgoj životinja radi krzna, ovu godinu mogli bismo upamtiti kao godinu u kojoj se zakonodavac narugao aktivistima za zaštitu prava životinja, građanima, ali ono što je najvažnije - životima nedužnih činčila. Prihvate li se ove izmjene, bit će to jedan veliki korak unatrag u zaštiti životinja. Jasno je to već iz podatka da ni godinu dana prije pune primjene odredbe Zakona koja zabranjuje uzgoj životinja za proizvodnju krzna, a koja je imala desetogodišnje prijelazno razdoblje, Povjerenstvo predlaže da se iz te zabrane izuzme - uzgoj činčila. Kao da se u Hrvatskoj išta drugo i uzgaja radi krzna. Kad je Zakon donesen, suglasne su bile i političke stranke, istog mišljenja bila je i Hrvatska gospodarska komora, a podršku zabrani uzgoja životinja radi krzna dali su tada i građani Hrvatske.

Odlučeno prije Povjerenstva

Tijekom proteklih godina uzgajivači činčila uglavnom su zatvarali svoja vrata, no nekolicina ih, riječ je o nekoliko desetaka uzgajivača, nije odustala. Tako su 2014. osnovali i udrugu uzgajivača činčila, a koliko su dobro lobirali govori i podatak da je bivši ministar poljoprivrede još prije osnivanja Povjerenstva na zastupničko pitanje iz Sabora, a postavio ga je HSS-ovac Branko Hrg, član sadašnje vladajuće koalicije, odgovorio kako je u sklopu izmjena Zakona o zaštiti životinja u planu upravo izuzimanje uzgoj činčila iz zabrane uzgoja životinja za proizvodnju krzna.

Kako bi Povjerenstvo to i formalno odradilo, u njemu uz predstavnike Hrvatske gospodarske komore sjedi i glavni uzgajivač činčila. No, predstavnici Ministarstva poljoprivrede u Povjerenstvu to nije ništa čudno, kaže kako sve zainteresirane strane imaju pravo biti uključene. Istovremeno nisu pozvali, recimo, šumare koji uz pomoć konja izvlače drva iz šume. A i o tome se raspravlja, jer jedan od prijedloga Prijatelja životinja je zabrana korištenja konja za izvlačenje drva iz šuma. No, predstavnik uzgajivača činčila ne odlučuje samo o činčilama, već o svemu što je na dnevnom redu Povjerenstva. Kako je izjavio, ne vidi ni on tu ništa spornoga, zna on više od tih zaštitnika životinja. Pa tako zna da je upravo u Hrvatskoj idealna klima za uzgoj činčila, a da nema njih, uzgajivača, činčile bi ionako već odavno izumrle. Kao da im je baš u Hrvatskoj prirodno stanište. Tvrdi i da činčile od njega odlaze žive, a što se dalje s njima događa vjerojatno ga ne zanima. A ljepotica sa stranice na kojoj se reklamira zasigurno se zaogrnula i činčilama s njegove farme - http://wanger.hu/en/our-representatives.

Ni za pse ništa bolje

Foto: Privatni album

Iako je u najavama izmjena Zakona o zaštiti životinja bilo riječi i kako će se ukinuti rok za eutanaziju pasa u skloništima, ali i obaveznom kastracijom i sterilizacijom pokušati riješiti problem velikog broja napuštenih pasa, od toga po svemu sudeći neće biti ništa. Prema nekim prijedlozima i po pitanju pasa zakonodavac očito pogoduje nekim interesnim skupinama. Tako predlaže da posjednik koji ima više od 9 odraslih pasa mora zadovoljavati sve uvjete koje zadovoljava sklonište. I nije slučajno da je navedeno baš 'odraslih pasa'. Očito je da se iz ove obveze htjelo izdvojiti baš one za koje se zna da sigurno imaju štenad - uzgajivače. Moći će tako neki od njih, kao i do sada, kujice i štenad držati u bilo kakvim uvjetima. I dalje ih nitko neće kontrolirati. Ali će zato nastradati onaj tko u vlastitom domu ima više pasa, a želio bi, recimo, pružiti privremeni smještaj psima koji čekaju usmrćivanje u skloništima. Želi li Ministarstvo i na taj način legalizirati ubijanje u skloništima, jer pse se neće imati gdje smjestiti dok se ne udome. Istovremeno, Ministarstvo poljoprivrede još uvijek se ne bavi Pravilnikom o uvjetima koje trebaju zadovoljavati skloništa, a jednako tako nema ni pravilnika koji bi propisao uvjete za prodaju kućnih ljubimaca u pet-shopovima. Za to nema vremena.

Iako je Povjerenstvo imenovano u vrijeme bivšeg ministra poljoprivrede, sadašnji ministar kaže kako ima puno povjerenje u ljude u Povjerenstvu i ne želi se miješati u njegov rad. Aktivisti za zaštitu prava životinja ne slažu se s njegovim povjerenjem, pokrenuli su i peticiju, a pripremaju i prosvjedna pisma Vladi, Saboru, Ministarstvu poljoprivrede. Očekuju da na njih netko i reagira, jer dosta im je odgovora 'to su napravili oni prije nas'.

http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=2906

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar Keep_calm
Keep_calm
23:11 13.03.2016.

Dokle će kod nas interesne skupine biti važnije od javnog interesa? Zanima me.

DU
Deleted user
20:54 13.03.2016.

Koji hdzov donator ima biznis sa krznom da se sad mora mjenjat zakon?

SC
schroedingercat
19:02 14.03.2016.

Bruno Ivancan, sadist br. 1 u RH. Sram te bilo. Svim silama se treba boriti protiv tog zakona. Komu to dobra donosi? Mucenje zivotinja po naredjenju bogatih (da imaju prikladne poklone za svoje ljunavnice).