'TRUDNICA NE POSTOJI'

Izmislili da dolazi žena na pobačaj i pozvali na molitvu

Foto: Davor Javorović/Pixsell
pobačaj
Foto: Davor Javorović/Pixsell
pobačaj
Foto: Davor Javorović/Pixsell
pobačaj
Foto: Davor Javorović/Pixsell
pobačaj
Foto: Davor Javorović/Pixsell
pobačaj
Foto: Davor Javorović/Pixsell
pobačaj
Foto: Davor Javorović/Pixsell
pobačaj
Foto: Davor Javorović/Pixsell
pobačaj
05.10.2016.
u 17:57
Izmišljenu trudnicu koja mora doći na pobačaj u vukovarsku bolnicu iskoristili su kao “apel moliteljima” za okupljanje
Pogledaj originalni članak

– Najavljen je dolazak trudnice iz obližnjeg mjesta na pobačaj u vukovarsku bolnicu. Molimo sve molitelje da nam se pridruže u što većem broju sutra ispred vukovarske bolnice kako bismo je dočekali kao kraljevnu i pokazali koliko je vrijedna i kako smo spremni učiniti sve da joj pomognemo izabrati život! – objavljeno je na službenoj Facebook stranici inicijative “40 dana za život – Vukovar” u noći na utorak. Izazvalo je to odmah žestoke komentare i sukobe protivnika i pristaša pobačaja. No, ključno pitanje koje je postavljeno jest kako je, ako je točna, informacija o zakazanom terminu abortusa došla do aktivista te inicijative, pa time i u javnost. Oštro bi se tako prekršila prava pacijenata.

Istraga u bolnici

– Ta trudnica ne postoji, to je izmišljeni lik – ustvrdila nam je, pak, danas Lidija Dugan, koordinatorica molitvene inicijative za Slavoniju. Na opasku kako internetski poziv ipak djeluje dosta uvjerljivo s obzirom na to da se navodi i kako je “iz obližnjeg mjesta”, odgovara:

– Nisu li sve iz obližnjih mjesta? Dolaze u Vukovar trudnice iz cijele Slavonije jer u njihovim bolnicama liječnici odbijaju pobačaj zbog priziva savjesti – nastavlja. Bio je to, tvrdi, “samo apel moliteljima” da se okupe u što većem broju. – Poanta nam je osvješćivanje građana – ističe.

 

No, svojevrsna istraga već je provedena u vukovarskoj bolnici.

– Provjerili smo, uopće nije bilo pobačaja u posljednjih pet dana, pa tako nisu mogle iz naše bolnice iscuriti bilo kakve informacije – kaže, pak, Vesna Bosanac, v. d. ravnateljice Opće bolnice Vukovar. Aktivistima nitko ne može, dodaje, zabraniti da se mole, u krug bolnice nisu ulazili, a za okupljanje pred zgradom dovoljno je da podnesu zahtjev gradskoj upravi.

U Šibeniku je nastao i sukob

– No, naša je zadaća da štitimo prava pacijenata. Na trudnice oni nemaju utjecaja jer žene pokraj njih ne moraju ni proći. A što se tiče objave na Facebooku, vjerojatno su htjeli privući medijsku pozornost – zaključuje ona.

Pred vukovarskom bolnicom i danas su oko 14 sati, umotane u deke, molile dvije žene.

– Izmjenjujemo sa svakih sat, sat i pol. Cilj je da od 6 do 18 sati u svakom trenutku mole bar dvije žene, a petkom imamo i noćne molitve, 24 sata bez prestanka – kažu nam. – Nije nam hladno, mala je to žrtva za dječicu – dodaju. Četrdeset dana molitve započelo je 28. rujna, trajat će do 6. studenog. Moli se u 24 grada, ali na 25 mjesta jer su u Zagrebu dva.

Registriranih je molitelja 8000. U Šibeniku je došlo i do fizičkog sukoba aktivista i novinara, intervenirala je i policija.

>> U riječkoj bolnici 85 posto pacijentica odabralo je medikamentozni pobačaj

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 37

Avatar marela
marela
18:36 05.10.2016.

Bilo bi im pametnije da mole da se postupci usvajanja djece u RH ubrzaju. Koliko vidim na slikama to su gospođe u vrlo zrelim godinama, pa im se lako praviti pametnima, jer lako je biti pametan kada je tuđa koža u pitanju......koliko tuđe djece uzdržavaju te gospođe!?

Avatar Cinco
Cinco
18:53 05.10.2016.

Ovo je index napuhao. Na narod.hr je objašnjenje. Evo i dijela objašnjenja: "Trudnice koje nam se obrate za pomoć često su u iznimno teškim situacijama, prisiljene pobaciti (od strane obitelji, dečka/muža, ili zbog razloga koji ste sami naveli – financija). Ne bi se smjelo događati da mi kao društvo toleriramo prisilu, ili da žena mora napraviti nešto tako iznimno teško zbog lošeg financijske situacije te smo zbog toga tu za njih – nekima je potrebno samo da im netko kaže da se ne trebaju bojati, a nekima treba i financijska pomoć, naravno. Trenutno se brinemo za nekoliko trudnica i financijski i inače svakoj od njih, koja nam se obrati za pomoć pomažemo tijekom trudnoće i nakon poroda. Neke od njih su smještene u kuće Udruge Betlehem zbog toga što su zbog trudnoće morale otići iz svojih kuća. Pomažemo im također da stanu na svoje noge, pokušaju naći posao, razgovaramo puno s njima te su sve zahvalne za pomoć, razgovor i brigu.”...

SD
sdpesticid
20:03 05.10.2016.

koliko ja znam ovo se prakticira već dulje vrijeme tako da ovo nije ništa novo. nadalje, mnogo toga nije istinito kako se misli o ljudima iz ove inicijative. da ne duljim, korisnik vincu je dovoljno opširan. sve u svemu, legitimno su tamo i imaju pravo zagovarati svoje mišljenje.