DESNICA SE OKUPLJA

Izgubi li Pantovčak, Škoro će i na parlamentarne izbore?

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Hrast
Foto: Patrik Maček/Pixsell
MOST
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
Miroslav Škoro
Foto: Robert Anić/Pixsell
Zlatko Hasenbegović
14.09.2019.
u 21:56
Škoro već za predsjedničke izbore priprema program koji naziva vizijom zemlje i u kojem naveliko izlazi iz predsjedničkih ovlasti
Pogledaj originalni članak

Stvara li kandidat za predsjednika države Miroslav Škoro desnu platformu s kojom bi, nakon predsjedničkih izbora, išao i na parlamentarne izbore?

Informacija se pojavila nakon što je Škori u pohodu na Pantovčak stigla potpora najprije Hrvatskih suverenista, koje čine Hrvatska konzervativna stranka, Hrast, inicijative poput one protiv Istanbulske konvencije, a potom i od Mosta koji je odustao od svojeg kandidata kojeg je ranije najavljivao i odlučio poduprijeti upravo Škoru.

A kojima bi se uskoro mogli priključiti i neki drugi akteri poput Zlatka Hasanbegovića, nekih zelenih stranaka...

Nema pravo na povlačenje

U Škorinu stožeru na takve projekcije odmjereno kažu da su uvjereni u pobjedu svojeg kandidata na predsjedničkim izborima, da im je to glavni cilj, nikako prva stepenica, ali isto tako naglašavaju da je Škoro ulaskom u predsjedničku utrku donio odluku da se želi politički aktivirati, što znači da nema nikakvu namjeru razočarati sve one koji će mu dati potporu za njegovu viziju. Sve će, kažu naši izvori bliski Škori, prije svega ovisiti o tome koliku će potporu na predsjedničkim izborima dobiti. Bude li ona respektabilna, oko 20 posto, a što je postotak oko kojeg se vrte i dvije najjače stranke u Hrvatskoj, Škoro neće imati pravo na “povlačenje” u situaciji da te izbore i izgubi.

Zanimljivo je i da on već sada priprema program koji naziva svojom vizijom zemlje, a u kojem, čuje se, namjerava naveliko izaći iz ovlasti koje predsjednik države ima, a iz čega bi se moglo zaključiti da bi Škoro taj program mogao jednostavno “prekopirati” i u program za parlamentarne izbore.

Škoro, kažu u njegovu stožeru, želi promjene u državi i on će to uskoro i otvoreno prezentirati, kao što će uskoro predstaviti i svoje savjetodavno vijeće koje će u kampanji sudjelovati u prezentiranju sadržaja programa i u kojemu će biti znanstvenici, umjetnici, ali i bivši iskusni političari.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja kaže da nikakvog dogovora između Mosta i Škore vezano za parlamentarne izbore u ovom trenutku nema.

– Mi smo se dogovorili samo vezano za predsjedničke izbore i zbog toga smo ušli u cijelu priču. Smatramo da je Škoro jako blizu drugog kruga i da je s našom potporom tom cilju još bliže. Očekujemo da postane predsjednik države, a što će biti u perspektivi, to ćemo vidjeti. Govoriti o parlamentarnim izborima u ovom trenutku nema smisla – kaže Grmoja.

Međutim, nije tajna da mnogi upravo predsjedničke izbore gledaju kao uvertiru za glavnu stvar, a to su parlamentarni izbori koji se održavaju 2020. godine. I u tom kontekstu treba i gledati, kaže politički analitičar Ivica Relković o potpori koja je Škori stigla od spomenutih desnih stranaka.

– Ako Škoro izgubi na predsjedničkim izborima i kaže: ‘Doviđenja, neću s vama, idem sam na parlamentarne’, onda nema više ni Hasanbegovića, ni Suverenista, ni Mosta. Svi su oni tada passe. Njihovo preživljavanje ovisi o tome da Škoro, u slučaju poraza, ali s respektabilnim rezultatom na predsjedničkim izborima ide dalje i na parlamentarne i zato su se svi požurili dati mu podršku i istaknuti da upravo Škoro vodi politiku koja je u skladu s njihovom – smatra Relković.

Sve bliže velikoj koaliciji

Bez Škore, odnosno nekog novog i jakog vanjskog čovjeka, nastavlja Relković, desnica se teško može ujediniti. I zato Škoro može biti potencijalno dobar faktor za ujedinjenje desnice, na parlamentarnim izborima takva jedna desna koalicija mogla bi potencijalno ostvariti i dvoznamenkasti rezultat, a što bi, u situaciji da se u HDZ-u ne dogode promjene, značilo da smo bliže velikoj koaliciji.

Sličnog je stava i politički analitičar Žarko Puhovski koji ipak dodaje da bi okupljanje takve desne koalicije moglo biti teško.

– Za to Škoro treba izgubiti, ali imati jako dobar rezultat i još mora imati dobre organizacijske sposobnosti te iskustvo, koje nema, da sve te stranke desnice drži na okupu – kaže Puhovski.

No kada bi se ti uvjeti ispunili, i Puhovski drži da bi dvoznamenkasti rezultat na parlamentarnim izborima bio moguć za takav jedan desni blok. A u tom slučaju bili bi, kaže, još bliže velikoj koaliciji.

Puhovski dodaje i da je najava mogućnosti da se Škoro okuša i na parlamentarnim izborima zapravo pokazatelj kako su predsjednički izbori zapravo generalna proba za parlamentarne i kako svi kandidati osim Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića zapravo igraju trening-utakmicu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 79

BO
Bojance
22:12 14.09.2019.

Vec je poceo Plan B, izlazna strategija:))) znaci i Skoro je svjestan poraza

OK
okolokere
01:03 15.09.2019.

Ima nešto znakovito u činjenici da zemlja koja je dala Ivu Robića i Vicu Vukova M. Škoru vidi kao pjevača! Ima nešto zaista zastrašujuće da narod ispranog mozga u toj osobi vidi svoju buduću državničku mudrost. Za one koji misle da sutrašnjice biti neće treba najaviti ono što se izbjeći ne može! Kao što ga isprana pamet sada vidi svojim herojem sutra će Škoru mrziti zbog raspršenih snova! Stara navada isprane pameti pokazati će se brže no što isprana pamet i Škorina četa pojmiti mogu!

Avatar otacdomovine1
otacdomovine1
22:21 14.09.2019.

Škoro = Most = Mesić. Stare fore.