U Ivanskoj

Izabrani najbolji orači bjelovarsko-bilogorske županije

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
oranje (1)
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
oranje (1)
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
oranje (1)
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
oranje (1)
26.08.2013.
u 15:00
Završnica je okupila rekordna 22 natjecatelja, 13 u disciplini ravnjaka, četiri u prevrtnjacima, te petero u zapregama
Pogledaj originalni članak

Višestruki prvaci Zoran Piskač iz Progomelja i Željko Krapec iz Severina iznova su se okitili naslovom najboljih orača Bjelovarsko-bilogorske županije, a uz njih je novu pobjedu u oranju konjskom zapregom slavio Jure Capan iz Srijedske, odijek je završnice održane u Ivanskoj u organizaciji spomenute općine, te pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije.

Završnica je okupila rekordna 22 natjecatelja, 13 u disciplini ravnjaka, četiri u prevrtnjacima, te petero u zapregama.

Obranili naslove

Zoran Piskač još je jednom potvrdio dominaciju u kategoriji premetnjak, a čime je obranio lanjsku titulu i zadržao naslov. Isto vrijedi i za Željka Krapeca, koji je novu krunu ostvario u kategoriji ravnjak. Spomenuti dvojac svoju će vještinu oranja demonstrirati i na državnoj završnici zakazanoj za 31. kolovoza u Slavonskom Brodu, a prvake Hrvatske pak dogodine očekuje put na svjetsko prvenstvo. 

Luka Perković najmlađi

No, pokraj spomenutog pobjedničkog dvojca u konkurenciji traktorskih orača dogodila se još jedna zanimljivost. Naime, 13-godišnji Luka Perković iz Galovca najmlađi je sudionik, ne samo u povijesti natjecanja BBŽ, već i Hrvatske općenito. Ovaj odvažni mladić za volan traktora prvi je puta sjeo s pet godina. - Tada sam ga prvi puta sam upalio jer sam vidio kako to djed radi. Otac se tada malo prestrašio, ali mi je i ujedno postao najveća podrška. Veliki sam zaljubljenik u traktore, pa sam se odlučio okušati i u natjecanju s jedinim prvotnim ciljem da ne budem zadnji – kaže Luka, koji uz njihov stalni nadzor, roditeljima učestalo pomaže obrađivati oko 35 jutara zemlje, uglavnom kukuruza, pšenice i soje. - Prije tri sam se godine zadnji puta natjecao, sa željom da sinovi nastave mojim stopama. To mi se evo i obistinjuje, kada je riječ o Luki, dok će mlađi Martin biti malo tvrđi \"orah\" s obzirom da mu je kompjuter draži od traktora – ponosan je otac Milan. Treba istaći da se Luka susreo s velikom teškoćom, kada mu se nekoliko dana uoči natjecanja pokvario traktor, pa je drugi morao posuditi od djeda i prilagodbu odrađivati upravo na nadmetanju. \".

Obiteljsko oranje zaprugama

Međutim, pokraj spomenutih načina oranja traktorima, posebna atrakcija za posjetitelje bilo je ndametanje u oranju konjskim zapregama, a najviše je pozornosti privukla jedina natjecateljica Blanka Ralica. No, njezino je oranje pratilo i niz drugih zanimljivih detalja. Naime, u njezinom je slučaju bilo riječ o obiteljskom oranju jer su joj asistenti bili suprug Marijan i sin Adam. Nadalje jedini su orali sa sportskim konjima, gidranima, inače grlima u sastavu bjelovarske povijesne postrojbe graničara Husara. - Nekad davno sam orala s konjskim zapregama, sa 11 godina, a sada se iznova učim. Ovo nam postaje sve omiljeniji obiteljski hobi, pa nakon ovog prvijenca vjerujem da ćemo za par godina postati vrstan orački tandem,m te konkurirati za pobjedu – poručuje Blanka, te na upit kako su se odlučili upregnuti sportske, a ne radne konje, uzvraća da su gidrani bili mnogo primjereniji za 20-ak kilometara vožnje od njihovih Puričana do Ivanske.

>> Hrvatska reprezentacija na 60. Svjetskom natjecanju u oranju

 

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.