U Sjevernom moru

Iz Totalove platforme curi plin, evakuirano 238 radnika

Foto: AFP/PIXSELL
Iz Totalove platforme curi plin, evakuirano 238 radnika
27.03.2012.
u 18:28
Iz Totala su poručili da će odlučiti za nekoliko dana kako će zaustaviti curenje plina
Pogledaj originalni članak

Oblak eksplozivnog prirodnog plina curi iz platforme Elgin u Sjevernom moru koja je u vlasništvu kompanije Total te su zbog toga evakuirani stanovnici s obale Škotske koja je udaljena oko 240 kilometara. Iz francuske kompanije poručili su kako bi sanacija štete mogla potrajati do šest mjeseci, piše Reuters. Platforma je dnevno ispumpavala oko 9 milijuna kubnih metara plina, a osim oblaka plina i naftna mrlja širi se morem.

Radnici su curenje plina primijetili u nedjelju. S platforme Elgin i obližnje Rowan Viking evakuirano je 238 ljudi, piše škotski Daily Record.

Norveške udruge za zaštitu okoliša upozoravale su na visoki tlak u bušotini koji otežava zatvaranje platforme, a iz Totala su poručili kako razmatraju dvije opcije, izbušiti dodatni izvor kako bi se smanjio pritisak plina, no za to bi trebalo najmanje šest mjeseci ili brži i opasniji način rješavanja problema, posve zatvoriti izvor. Odluka će biti donesena tijekom nekoliko sljedećih dana.

Brodovima je naređeno da ostanu na udaljenosti od najmanje dvije milje od platforme, dok zrakoplovi moraju ostati na udaljenosti od tri milje.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

OB
-obrisani-
18:50 27.03.2012.

27.03.2012. u 18:49h Marsijanac^ je napisao/la: Uzas, jos malo pa cemo se kupati u svom vlastitom gov** ..... pa ti se već kupaš

DH
dalibor.hren
18:53 27.03.2012.

Škoti evakuirani, a naši mozgovi rekli u vijestima da nema opasnosti od katastrofe!? Katastrofalno!

OB
-obrisani-
18:49 27.03.2012.

Uzas, jos malo pa cemo se kupati u svom vlastitom gov**