Osoba tjedna

Ivo Sanader: Vrhunac karijere u ulozi premijera

Foto: import
Ivo Sanader: Vrhunac karijere u ulozi premijera
20.10.2006.
u 12:49
Pogledaj originalni članak

Ovotjednim susretom s američkim predsjednikom Georgeom Bushom i ostalim najvažnijim ljudima Bushove administracije hrvatski premijer dr. Ivo Sanader doživio je vrhunac premijerske karijere. Ne samo da ga je sa suradnicima primio prvi čovjek najjače svjetske sile nego je predsjednik Bush nedvosmisleno poručio da je "u svjetskom interesu to da Republika Hrvatska postane članica NATO-a i EU" te obećao da će se osobno založiti za ulazak Hrvatske u NATO do 2008. godine.

Premijer Sanader imao je razloga za veselje i razdragan osmijeh koji nije skrivao nakon susreta s Bushom. Naime, washingtonski sastanak dvojice predsjednika nije značio samo normalizaciju američko-hrvatskih odnosa koji su godinama stagnirali nego je iznenada postao velikim uspjehom hrvatske državne politike. Ovim američkim pohodom Sanader je napravio divovski korak u ispunjavanju svojih najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva.

Nije nikakva tajna da je Sanader u svom premijerskom mandatu sve karte bacio upravo na ulazak u NATO i EU, što je često izazivalo kritike domaće javnosti da se ponaša više kao ministar vanjskih poslova, a manje kao premijer. Ali Bushova izjava s preciziranim datumom ulaska Hrvatske u NATO važan je korak bez obzira na trenutačno neraspoloženje hrvatske javnosti prema tom savezu.

Pred Sanaderom je zadatak da uvjeri javnost u to da je ulazak u NATO naš strateški cilj i da bi to za Hrvatsku značilo trajnu političku stabilnost te da gotovo i nema zemlje koja je pristupila EU a da prije toga nije postala članicom NATO-a. Ovim diplomatskim uspjehom Sanader je najbolje odgovorio predsjedniku Stipi Mesiću koji je prije samo tri tjedna u jednoj televizijskoj emisiji umanjivao značenje posjeta premijera Sanadera američkom predsjedniku Bushu ustvrdivši tada da američki predsjednik očito nije pozvao Sanadera, nego će ga samo "primiti". Dodao je posprdno: "Pitanje je tko je koga tu zvao. Nigdje se ne spominje radni sastanak." Tako je tada govorio predsjednik Mesić ogorčen ulogom veleposlanika Nevena Jurice u svemu tome te mu je bio udijelio žuti karton.

Javnost se sa strepnjom pitala hoće li Hrvatska za potporu SAD-a morati slati naše vojnike u Irak i potpisati članak 98. o izuzimanju američkih građana iz ingerencije Međunarodnoga kaznenog suda. Američka strana te zahtjeve nije spominjala prilikom susreta, a nije bilo govora ni o kupnji vojne opreme i oklopnjaka od Amerikanaca. No, bez obzira na sve oponente, jasno je da je Hrvatska pozivom našem premijeru da posjeti SAD dobila snažnu potporu Amerike i promovirana je de facto u lidera u regiji.

Iako premijer ima puno pravo uživati u lovorikama tog vanjskopolitičkog uspjeha te ga doživljavati vrhuncem svoje premijerske karijere, ostaje mu još dugačak put do željenog članstva u NATO-u i EU. Dakle, to što je SAD promovirao Hrvatsku u lidera u regiji u unutrašnjopolitičkim odnosima pravu će potvrdu doživjeti onoga trenutka kada Sanader Hrvatsku bude vodio onako kako vodi sebe.

Pogledajte na vecernji.hr