udružili se

Ivica Vrkić okupio i lijeve i desne, većinu čini čak sedam opcija

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Ivica Vrkić okupio i lijeve i desne, većinu čini čak sedam opcija
26.06.2013.
u 07:29
Iako koalicija nije službeno potpisana, dogovorena je potpora gradonačelniku, a dat će je, uz SDP, HNS, HSU, i HDZ, Đapić, Laburisti...
Pogledaj originalni članak

I lijevi i desni, čak sedam političkih opcija, trebalo bi danas formirati većinu u Gradskom vijeću Osijeka. Novi osječki gradonačelnik Ivica Vrkić oko sebe je okupio SDP, HNS, HSU, ali i HDZ, Laburiste te nezavisne Antu Đapića i Miroslava Šimića. Na \"drugoj\" bi strani, pak, trebali ostati samo HDSSB i Zeleni Hrvatske te HSP AS.

Formalna koalicija na papiru nikada nije potpisana, no dogovorena je većina. Fotelje u nadzornim odborima gradskih poduzeća, kao i one direktorske, već su podijeljene, također stranački šaroliko. No, svi su oni svoju podršku uvjetovali. Teško je, stoga, očekivati da će i sama konstituirajuća sjednica Vijeća proteći glatko. Miroslav Šimić već je zaprijetio povlačenjem ruku vijećnika s njegove GOGO liste. Nezadovoljni su, naime, načinom na koji se imenuju članovi nadzornih odbora tvrtki. Njihov je uvjet bio da članovi NO-a moraju imati visoku ili višu stručnu spremu s pet godina iskustva, odnosno srednju s deset godina staža na rukovodećim poslovima. Zatražit će, stoga, hitan sastanak s gradonačelnikom. I bez njih, stranke i nezavisni vijećnici koji podupiru Ivicu Vrkića imaju većinu.

Pitanje je i kako će središnjica HDZ-a dugoročno gledati na suradnju svog lokalnog ogranka s Kukuriku koalicijom, a pogotovo kako se budu bližili parlamentarni izbori. Gradonačelniku Vrkiću, nesumnjivo je, trebat će veliko umijeće balansiranja između lijevih i desnih kako bi mirno mogao upravljati gradom.

Iako je pojedinačno osvojio najviše mjesta, Glavašev HDSSB ostat će, po svemu sudeći, izvan Gradskog vijeća. Tegobe ova stranka ima i u osječko-baranjskoj Skupštini, gdje im je u petak propao pokušaj da sastave većinu. Najveći im je udarac na proteklim izborima bio upravo gubitak utvrde u Osijeku i odlazak Krešimira Bubala s mjesta gradonačelnika.

>>Umirovljenik koji šeta i lijevo i desno vratio se u velikom stilu

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.