nakon odluke britanskog suda

Političari debljaju obrambeni dosje Ivice Todorića

Foto: Reuters/Pixsell
ivica todorić
Foto: Reuters/Pixsell
ivica todorić
Foto: Reuters/Pixsell
ivica todorić
Foto: AFP
ivica todorić
Foto: Reuters/Pixsell
ivica todorić
09.11.2017.
u 16:30
Todorić je pod nadzorom i time je svrha ispunjena. Stoga su suvišni komentari premijera, potpredsjednika Sabora...
Pogledaj originalni članak

Sudeći po medijskim i političkim komentarima, pa i po euforičnom istupu razdraganog Ivice Todorića, odgodu odluke u Londonu za više od pet mjeseci u nas se doživjelo kao poraz pravde. Tomu su doprinijeli i dužnosnici iz čijih se istupa može iščitati, inače posve suvišno, razočaranje.

To je posljedica stava, izrazito prisutnog u našoj javnosti, da je svaki proces propao ako glavni akteri nisu smješteni iza rešetaka. Većina u tomu vidi negaciju pravde i teško prihvaća da je pritvor krajnje sredstvo koje se koristi radi proceduralnih probitaka, a ni najmanje kao kazna.

Pritvor je zadnja mjera

I europski je standard – ako postoji neka blaža mjera kojom se može postići isti proceduralni cilj, primijenit će se ta blaža mjera. To je obveza, a ne mogućnost! Očito nam je potrebna “dekomunizacija” i shvaćanja kaznenoprocesnih instrumenata. Britanci drže Todorića pod nadzorom i svrha je ispunjena. Za istragu je nekoristan. Ionako bi se vjerojatno branio šutnjom, i da hoće, istragu u kojoj su dokazi uglavnom na papiru, iz Londona će teško moći ometati.

Foto: Duško Marušić/Pixsell
Ivica Todorić 2012. godine na proslavi Martinja s obitelji i poslovnim partnerima
Foto: Reuters/Pixsell
ivica todorić
Foto: Reuters/Pixsell
ivica todorić
Foto: Reuters/Pixsell
ivica todorić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ljerka Puljić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ljerka Puljić dolazi na ispitivanje u DORH
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ljerka Puljić dolazi na ispitivanje u DORH
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ljerka Puljić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ljerka Puljić
Foto: Reuters/Pixsell
ivica todorić

Premijer Andrej Plenković je rekao: “Sad više kao pravnik i netko tko malo nešto zna o okvirnoj odluci o europskom uhidbenom nalogu i suradnji u kaznenim stvarima, mislim da je u ovom slučaju važno da naša nadležna tijela dobiju odgovarajuća objašnjenja od nadležnih tijela Ujedinjene Kraljevine.” Inače, u britanskom zakonu o izručenju iz 2003. (Extradition Act 2003) u kojem je propisana procedura postupanja i po EUN-u, piše da sudac može odrediti kasniji datum saslušanja ako procjeni da je to u interesu pravde. I to može učiniti više puta.

– Ipak, za takvu odluku koja nije u duhu EUN-a trebalo bi biti posebno obrazloženo zašto je određeno tako dugo vrijeme do ekstradicijskog saslušanja jer takvo odstupanje trebalo bi biti opravdano nekim iznimnim okolnostima – tumači predstojnik Katedre za kazneno pravo u Zagrebu prof. dr. sc. Davor Derenčinović.

I premijer je očito iznenađen što nisu poštovani uobičajeni rokovi od 21 dana za ekstradicijsko saslušanje te za dva plus eventualno jedan mjesec za odluku o EUN-u. Premda, kao premijer nije trebao sugerirati našim sudskim tijelima što trebaju tražiti od nadležnih britanskih sudova za izvršenje EUN-a. Na koncu je premijer i sam novinarima kazao nakon sjednice Kluba HDZ-a u Saboru kako ne namjerava komentirati procesne aspekte slučaja te je i ranije to odbijao, što je u Hrvatskoj hvalevrijedan pristup jer brojni političari u velikim aferama vole preuzeti uloge tužitelja i sudaca. Politika bi i o aktualnim gospodarskim aspektima slučaja Agrokor trebala što manje govoriti jer inače Vlada treba sjesti u izvanrednu upravu.

Stoga je, koliko god za unutarnjopolitičke potrebe, možda i efektan istup zamjenika šefa HDZ-a Milijana Brkića, ali potpredsjedniku Hrvatskog sabora posve je nepotrebno bilo moraliziranje nad strategijom obrane koju je izabrao Todorić protiveći se izručenju jer se protiv njega vodi “politički progon”. “U Londonu sam jer su mi teško povrijeđena ljudska prava i ugrožena elementarna pravna sigurnost i imam svako pravo boriti se protiv laži i konstrukcija kojima me se želi prikazati kao čovjeka koji je u teškoj opreci s pozitivnim zakonima moje države”, u svom blogu prekjučer je s pravom napisao Todorić.

I Povjerenstvo je politika

Prema tomu i Brkić je svojim istupom samo podebljao argumente Todorićeva obrambenog tima. Na koncu, Todorićevi blogovi u funkciji su i provokacije ne samo aktualne vlasti već i oporbe, kako bi se reakcije iskoristile za potrebe obrane od “politički motiviranog progona”. Iz medijski-političkog linča Ive Sanadera neki nisu ništa učinili, kao ni iz osude RH u odluci ESLJP-a u slučaju Maestro zbog komentara političke elite, Stjepana Mesića, Ive Sanadera... Stoga je i groteskno što se mostovci i ovih dana hvale kako je Božo Petrov kao “običan građanin” dok je bio predsjednik Hrvatskog sabora, podnio prvu kaznenu prijavu protiv Todorića, koja će nedvojbeno biti prva i na Todorićevu popisu dokaza. Dakako u tu se priču uklapa i saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor, na kojem inzistira i predsjednica države, a koje bi donošenjem rješenja o pokretanju istrage trebalo stati s radom, čvrst je stav Derenčinovića. – I razvoj slučaja u Londonu govori u prilog tomu da slučaj Agrokor treba maksimalno depolitizirati – rekao nam je Derenčinović.

Što treba znati

I da je izručen Hrvatskoj, pitanje je bi li Todorić bio pritvoren s obzirom na to da su svi ostali akteri oslobođeni. U svakom slučaju, u Londonu je pod nadzorom i ista je svrha postignuta blažim mjerama od pritvora

Britanski sudac trebao bi posebno obrazložiti zašto nije u postupku po EUN-u poštovao propisane rokove. Prema britanskom zakonu o izručenju, može te rokove prekoračiti kad to stranka traži, a ocijeni da je to u interesu pravde

Prema Okvirnoj odluci Vijeća EU iz 2012., troškove nastale na području države koja treba provesti EUN, dakle Velika Britanija, snosi ta država. Dakle trošak elektroničkog nadzora i ostali trošak snose Britanci.

I u sličnom slučaju tajkuna Asila Nadira u Londonu 2010. određene su slične mjere, jamstvo od 250.000 funti, elektronički nadzor od ponoći do 6 ujutro, oduzeta mu je putovnica i morao se tjedno javljati u policijsku postaju.

Tko je prisiljen aktivirati elektronički nadzor u to vrijeme ne može izbivati daleko od mjesta boravka, a posebice imajući na umu i da su mu u istom paketu izrečene mjere, triput javljanje policiji i jamčevina od 100.000 funti

POGLEDAJTE VIDEO: Todorići - Od raja do sloma

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 45

EL
elkomadante
17:57 09.11.2017.

kada ce svi politicari u zatvor koji su mu pomagali sve ove godine ?

DU
Deleted user
16:51 09.11.2017.

Todoric od pocetka blogiranja ide za provociranjem kavge i skupljanjem materija za ugrozenost, no reakcije su tanke i odvjetniku nece biti lako da ih kapitalizira. Kulmerova celija ga zove... full of life :-)

DU
Deleted user
17:01 09.11.2017.

u kratko..cvitanu na znanje..hrvatska..triba nabaviti vagon el.narukvica..i nanogica..i pocet ih montirati na jude..i izbjegla bi puste procedure..hapsenja..ustedila na spizi i picu..a osim toga ..judi bi vidili..na ulicama ili u kinima..tko ih nosi..i s kim imaju posla..a ne ovako.