U zaštićenom području

Mudrinić prijavljen za protupravnu gradnju na Kornatima

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Mudrinić prijavljen za protupravnu gradnju na Kornatima
17.03.2014.
u 12:09
Osumnjičeni je na pomorskom dobru uz spornu česticu zemlje također bez potrebnih akata o građenju sagradio pristanište, istakli su iz šibenske policije
Pogledaj originalni članak

Šibenska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv bivšeg prvog čovjeka HT-a Ivice Mudrinića zbog protupravne gradnje na otoku Žutu na granicama zaštite prirode u Kornatima. Policija nije navela da je riječ o Ivici Mudriniću, već o 59-godišnjaku iz Zagreba kojeg sumnjiči za protupravnu gradnju više objekata od travnja 2005. do konca 2011. godine.

Sumnjiče ga da je bez građevinske dozvole u zaštićenom području izgradio više građevina i da je uz svoje zemljište također, bez potrebnih akata o građenju, izgradio pristanište. Sve to napravio je, kako navodi policija, suprotno Zakonu o prostornom uređenju o gradnji, te Prostornom planu općine Murter pod kojom je Nacionalni park Kornati. Mudrinić je, kako je svojevremeno izvijestilo resorno Ministarstvo, na Žutu na posjedu Maslinovica, veličine od oko 160.000 metara četvornih, a kojeg je kupio prije desetak godina, podigao više objekata i temelja.

Pokušao izigrati zakon?

Nakon objave informacije u medijima uklonio je krovne konstrukcije koje je napravio uoči zračnog snimanja u svrhu kasnije legalizacije objekata. Tada su pojedini mediji izvijestili da je Mudrinić stavio više temelja s čeličnim konstrukcijama i krovištem koje bi mogao legalizirati zbog zračne snimke koja evidentira iz zraka samo krovove.

Špekuliralo se da je Mudrinić tada ne izgradivši cijele objekte pokušao izigrati zakon, te objekte u cijelosti izgraditi ukoliko mu na temelju zračne snimke legalizacija prođe. Mudrinić je u tom razdoblju priopćio da je na otoku Žutu vlasnik registriranog obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva koje se bavi uzgojem vinove loze i maslina te proizvodnjom kvalitetnog vina i maslinova ulja.

Proces još u tijeku

- Svi objekti koji se nalaze na području OPG-a namijenjeni su poljoprivrednoj proizvodnji i djelatnostima kojima se gospodarstvo bavi. Objekti su podizani tijekom nekoliko godina, u skladu s rastom poljoprivredne proizvodnje i potrebama vezanim uz tu proizvodnju. Prvi zahtjev za izdavanje dozvole za poljoprivredne objekte na OPG-u predan je 2007. godine, ali je odbijen jer nije postojao detaljan žutsko-sitski plan.

Proces njegova donošenja još je u tijeku pa tako i izdavanja dozvola iako je, s obzirom na to da se radi o poljoprivrednoj proizvodnji, u skladu sa Zakonom o građenju i prije donošenja plana postojala osnova za izdavanje dozvola. Objekti koji u konačnici iz bilo kojih razloga ne budu legalizirani, bit će uklonjeni. Zato su i rađeni montažni objekti koji se u svakom trenutku mogu razmontirati – istaknuo je prošle godine Mudrinić na temu izgradnje svojih objekata na Žutu.  Objekti su potom navodno i uklanjani.

>> Mudrinić: Sindikati ne razumiju teško stanje u Hrvatskoj

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 45

Avatar Melankolija
Melankolija
11:50 17.03.2014.

Sjecam ga se od prije 23-24 godine kad je dosao jednako siromasan kao Ivo Sanader a vidi ga sad.

DU
Deleted user
11:47 17.03.2014.

Ma to je jedan obični uhljeb od HDZ-a. Uzeo si je posao u HT, i preko noći postao od uličara veliki menadžer. Kaj se ni zaposlil U Kamenskom. Da ga vidim onda kak je sposoban menadžer.

DU
Deleted user
11:44 17.03.2014.

Ruši to odmah!!!!!