NAUTIKA 64

Ivica Mladineo osuđen na šest godina zbog smrti pomoraca

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
Ivica Mladineo osuđen na šest godina zbog smrti pomoraca
11.05.2012.
u 13:51
Brat Vinka Mladinea, nekadašnjeg šefa Fonda za zaštitu okoliša i prostorno uređenje, nakon izricanja presude odveden je u pritvor na Bilice
Pogledaj originalni članak

Ivica Mladineo, direktor brodarske zadruge Zora i i većinski suvlasnik broda Nautika 64 koji se 2001. godine prevrnuo pred Italijom pri čemu su poginula četiri člana posade, osuđen je u petak pred Županijskim sudom u Splitu na šest godina zatvora, nakon čega su ga pravosudni policajci odveli u pritvor. Tako su jedanaest godina nakon pogibije zapovjednika Petra Jašića, upravitelja stroja Siniše Madunića, kormilara Duška Vukovića i mornara Marka Mijatovića, obitelji stradalih konačno dočekale presudu.

Sutkinja Katja Blaće koja je predsjedala sudskim vijećem naglasila je da su nedvojbeno utvrdili kako je upravo Mladineo odgovorna osoba koja je sklapala ugovore, odlučivala i odredila rutu kojom je prekrcana Nautika 64 plovila kada je došlo do havarije.

Brod, koji je imao odobrenje jedino za obalnu plovidbu, iz splitske je luke isplovio 4. siječnja 2001. godine, a na njemu je bilo ukrcano 13 komada kamenih blokova od 165 tona.

– Znali ste da na brodu ne postoji čelična užad te da je ugrožen stabilitet broda. Zapovjedniku Jašiću dali ste usmenu naredbu da isplovi i to kraćom rutom preko Jadrana – rekla je Mladineu sutkinja. U ranim jutarnjim satima 5. 1. došlo je do pomicanja blokova, brod se nagnuo, a potom prevrnuo. Mladineo se branio kako je o ruti odlučivao kapetan, a ne on, međutim, sudsko vijeće tu je tvrdnju odbacilo ocijenivši kako želi sa sebe skinuti krivnju, iako je u njegovu korist svjedočio i Geni Vuković, jedini preživjeli s Nautike 64.

Dražen Jašić, sin poginulog Petra, sudu je detaljno obrazložio odnos brodara, odnosno Ivice Mladinea i zapovjednika, koji, po njegovoj tvrdnji nije donosio odluke hoće li isploviti i po kojoj će ruti putovati.

– Četiri su čovjeka poginula i držimo da godinu i pol po osobi nije previše. Sramota me je jer sam dio pravosudnog sustava, što u 11 godina nije donesena nikakva odluka – poručila je Blaće.

Ivica Mladineo brat je Vinka Mladinea, nekadašnjeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

CA
carrol001
14:51 11.05.2012.

opet se sve svodi na traženje žrtvenog jarca...ne bi li ispalo da pravosuđe funkcionira. samo ne znam tko puši više takva sranja...

Avatar madcap
madcap
17:29 11.05.2012.

Nas dva brata oba kriminalca....

TO
Toni50
14:28 11.05.2012.

Kao i obično nekoga zakče kao krivca a neke puste ne pomišljaju da kazne jel bi kazna bila \"\"vlastita\"\"\" ... Naime brod kao brod koju spasilačku opremu je zakonodavac propisao ? Tko je plačen da to kontrolira registrira - zakon - država a neradi svoj dio posla. Danas se nitko netreba utopiti zapravo već poslje Titanika ako je sigurnosni sustav ispravan ! Odavno je jasno da postoje spasilačka oprema iako si u nesvjesti ne utopiš se ... Tu ima još krivaca ! Jeftini zakoni jeftine nepravedne balkanske presude koje kače pojedince koji nisu sami i isklučivi krivci ! Ali kod nas su poneki sretni da se barem nekoga kazni muški. Sutkinja je slatka osuda po glavi stradaloga da je sudac koji je sudio Glavaša isto tako matematičar kao ova jaka sutkinja onada bi mu kazna bila 74 godine; ili nismo svi isti pred zakonom ! Srpski civili su daleko - jeftiniji ...